Femke Bol overtuigend naar halve finale 400 meter horden

Atletiek Redactie

In het hol van de leeuw heeft Femke Bol haar visitekaartje afgegeven op de 400 meter horden. De Amersfoortse wereldtopper realiseerde op de WK atletiek in het Amerikaanse Eugene de snelste tijd in deze discipline van alle vijf series. Toch was haar 53,90 van ondergeschikt belang, het ging vooral om de wijze waarop Bol liep. Soepel en vol overtuiging, daarmee onderstrepend dat ze een serieuze medaillekandidaat is voor Nederland op dit nummer.

Van de favorieten beet Sydney McLaughlin het spits af. In baan 8 vermeed de olympisch kampioene zichtbaar een bovenmatige inspanning. Haar 53,95 was sowieso ruim voldoende voor winst in haar heat. Ook Femke Bol had de buitenbaan. De Amersfoortse zag daardoor de hele race niemand bij haar in de buurt want vanaf de start had ze de leiding genomen. Goed in haar ritme blijvend kon ze op het laatste rechte stuk haar krachten sparen.

Bol sloeg een fikse kloof met de rest van het veld. Ze was ruim een seconde sneller dan de nummer twee in haar serie. ’Het ging gemakkelijker dan ik dacht. Eerst wil je de baan een beetje voelen, de laatste honderd meter heb ik even om me heen gekeken en kon ik rustig aan doen.’

Ook de regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad, op de Spelen in Tokio goed voor zilver, won haar serie (54,45). In feite haalden alle favorieten eenvoudig de halve eindstrijd. Die is in de nacht van woensdag op donderdag.