Femke Bol pakt nationale titel in weer recordtijd

Atletiek Redactie

Ze was de topfavoriete en maakt dat ook waar. Met een nieuw Nederlands record pakte Femke Bol de nationale titel op de 400 meter indoor. Het was al de vierde keer dat de Amersfoortse atlete een Nederlands record vestigde, wat veel belooft voor de EK indoor over een kleine twee weken in het Poolse Torun. Haar rivale maar tegelijkertijd vriendin Lieke Klaver bleef aardig in het spoor en pakte het zilver. Het brons was voor Marit Dopheide.

Femke Bol is 20 jaar, Lieke Klaver 22. Nederland kan de komende jaren veel plezier beleven aan het duo dat zich razendsnel ontwikkelt, op estafette-onderdelen maar ook op de individuele nummers. Met Marit Dopheide die eveneens een nieuw pr liep en de afwezige Lisanne de Witte – ze had last van de hamstring en wilde geen risico’s nemen – zou  de atletiekunie in Polen ook een volwaardig team voor de 4 x 400 meter de baan op kunnen sturen. Vermoedelijk gaat dat ook gebeuren.

 

Dooie akkertje

Femke Bol had zaterdag in Apeldoorn in de series al de snelste tijd gelopen, ogenschijnlijk op haar dooie akkertje finishte ze in 51.97. Ruim boven haar toptijd maar wanneer het niet nodig is ga je natuurlijk niet tot het uiterste. Lieke Klaver bijvoorbeeld liep nog zuiniger en kwam ‘pas’ na 53.02 over de streep.

Zondag in de finale zou het aanmerkelijk sneller gaan was de verwachting en dat kwam uit. De altijd snel startende Klaver had halverwege de leiding, maar Bol greep haar trainingsmaatje snel in de lurven. Na zo’n 250 meter wipte ze over Klaver heen en won onbedreigd in een nieuwe persoonlijke toptijd en tevens nieuw nationaal record. De 50.64 was tweehonderdste sneller dan wat ze afgelopen week in Polen had gelopen. Het is dit jaar de derde tijd wereldwijd en de beste van een Europese atlete. Klaver liep met 51.21 eveneens een nieuw pr. De prestaties van de vrouwen werkten positief op de mannen. Limarvin Bonevacia liep bij de mannen op de 400 meter met 45,99 eveneens een nieuw Nederlands record.

Een beetje onwerkelijk, noemde Femke Bol het dat ze dit jaar in elke 400m-race waarin ze startte  het Nederlands record had aangescherpt. Op de NK had ze bewust sneller willen openen. ’Dat Lieke voor me liep was in dat opzicht ideaal, maar ik moest er wel voor zorgen dat het gat niet te groot werd.’

Dat lukte, al bleef Klaver op het laatste stuk nog opmerkelijk in de buurt van de atlete van de Amersfoortse vereniging Altis. ‘Ik ging op het eind een beetje stuk, maar ik loop weer een nederlands record, dus mag ik niet zeuren.’