Femke Bol slaat historische dubbelslag

Atletiek Redactie

De Amersfoortse atlete en multitalent Femke Bol liet vanavond op het EK in München het beste van zichzelf zien. Na woensdagavond goud op de 400 meter vlak te hebben behaald, wist ze ook vanavond (veruit) de beste tijd neer te zetten op de 400 meter horden. Liefst twee seconden sneller dan de nummers twee en drie (respectievelijk Viktoriya Tkachuk en Anna Ryzhykova) kwam Bol in 52,67 over de finish. 'Ik ben zó blij en ook wel een beetje opgelucht' liet ze aan de NOS weten.

De opluchting zat vooral in de druk die ze bij zichzelf neergelegd had om een poging te doen deze ‘dubbel’ te halen en het feit dat ze de torenhoge favoriet was op het onderdeel horden. Het behalen van beide gouden plakken is bovendien een unieke prestatie, die bij de vrouwen nog niet eerder vertoond is. Ook bij de mannen is deze prestatie overigens zeer bijzonder: alleen de Amerikaan Harry Hillman wist dit te doen op de Olympische Spelen van 1904.

Van tevoren realiseerde de 23-jarige Amersfoortse zich goed dat er ook een kans in zit dat ze snel opgebrand raakt na een dergelijke belasting en ze wil als jonge atlete natuurlijk nog een tijd meedraaien in de top. ‘Ik weet dat het een risico is, dat het moeilijk is, maar ik denk ook dat het een unieke kans is.’ En in het Parool legde ze uit dat de organisatie van de Europese kampioenschappen meewerkt aan het doel dat ze gesteld had door het programma gunstig in te delen en de top 12 atleten op de lijst de serie niet te laten lopen; zij mogen instromen in de halve finale. ‘Het programma laat het toe, maar ook mijn vorm. Ik ben nu nog jong. Ik herstel snel. En ik ben gewoon heel fit van het WK teruggekomen, dus ik wil het gewoon proberen.’

Zaterdagavond zal de Amersfoortse ook nog aan de start van de finale 4×400 meter mogen verschijnen voor een mogelijk derde gouden plak. Bol liep niet mee in de series, die het Nederlandse team overigens wist te winnen, vanwege haar programma op de 400 meter horden.