Femke Bol snelt met relayteam naar derde gouden medaille

Atletiek Redactie

Femke Bol heeft zich geschaard onder de allergrootste atletes die ooit hebben deelgenomen aan de Europese kampioenschappen. Met het Nederlandse estafetteteam veroverde ze haar derde gouden medaille op de 4x400 meter. Het hele Nederlandse kwartet liep sterk. Bol begon als slotloopster als nummer drie aan haar rondje, maar de achterstand was gering en op het laatste stuk was ze niet te houden. Polen pakte het zilver, het brons was voor Engeland.

In het Olympiapark in München begon Nederland met Eveline Saalberg als startloopster. Ze volbracht haar rondje keurig als derde en gaf het stokje door aan de jarige Lieke Klaver. Op de dag dat ze 24 werd had Klaver oersterke benen want bij de wissel op Lisanne de Witte ging ze aan de leiding. De Witte kon die positie niet vasthouden, maar gaf ook niet veel terrein prijs en voor de kenners was het duidelijk: met Femke Bol nog in actie lag Nederland in de race voor goud. Bol wachtte geduldig tot de laatste bocht en er was geen houden aan voor de Belgische en Poolse atletes die op dat moment nog voor lagen. Tegen de eindsprint van de Amersfoortse was geen kruid gewassen. De 3.20,87 betekende tevens een dik Nederlands record.

In de geschiedenis van het EK lukte het slechts zes atletes om drie gouden medailles te pakken, onder wie de legendarische Fanny Blankers-Koen.