Femke Bol struikelend naar WK-finale van de 400 meter

Atletiek Redactie

Ondanks een lelijke smak heeft Femke Bol op de wereldkampioenschappen indoor de finale bereikt van de 400 meter. De 22-jarige Amersfoortse atlete struikelde op een paar meter van de finish, maar bereikte al vallend nog de streep zodat haar tijd tenminste telde. Haar 51,28 was de tweede tijd van de beide halve finales, maar veel zegt dat niet omdat het vooral zaak was in haar race bij de eerste drie te eindigen. Ook maatje Lieke Klaver zit in de finale.

Die is zaterdag om 19.55 uur in de sportarena in Belgrado. De buikschuiver van Bol was des te merkwaardiger omdat ze vrijdagochtend nog zo soepetjes de race in haar serie had volbracht. Alsof ze bezig was aan haar warming-up, zo liep Femke Bol naar de snelste tijd van alle deelneemsters (51,48).

In de halve eindstrijd ging het ogenschijnlijk moeizamer. Het lukte de Europees kampioene maar niet de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson te passeren en die zette met 51,26 ook de snelste tijd neer.

Tegen de NOS vertelde Bol dat ze ook niet wist wat er nu gebeurd was. Wel voelde ze tijdens de race dat ze extra meters in de benen had omdat ze steeds aan de buitenkant naast de Jamaicaanse had gelopen. ‘Ik baal wel. Ik wilde heel graag, maar het wilde niet. Misschien is het de adrenaline, maar ik voel nog niks van die val.’

Haar vriendin en trainingsmaatje Lieke Klaver ging in de andere serie als derde door (51,81), achter winnares Shaunae Miller-Uibo (51,38). De olympisch kampioene wordt als de belangrijkste concurrente van Bol beschouwd. De Amersfoortse heeft overigens dit seizoen de snelste tijd gerealiseerd: 50.30. Ze kan dus nog een seconde harder, mits ze wel op de been blijft.