Femke Bol wint in Diamond League met Nederlands record

Atletiek Redactie

Topatlete Femke Bol heeft bij de Diamond League-wedstrijd in het Poolse Chorzów het Nederlands record gebroken op de 400 meter. De 22-jarige Amersfoortse won de wedstrijd in het internationale topcircuit met een tijd van 49,75 seconde, waarmee ze ruim viertiende sneller was dan de toptijd die Lieke Klaver onlangs op de WK realiseerde (50,18). Het was de eerste 400 meter van Femke Bol dit seizoen zonder horden.

De overwinning in Polen, waar Bol de Poolse Natalia Kaczmarek (49,86) en de Jamaicaanse Candice McLeod (50,22) naar de tweede en derde plaats verwees, betekent een goede generale voor de EK atletiek die over ruim een week begint. Bol reist in topvorm naar München waar ze een druk programma krijgt af te werken. Behalve de 400 meter horden, haar lievelingsummer, loopt ze ook de 400 meter vlak en de 4x400m estafette. Op de 400m horden is ze de topfavoriete voor het goud. Op de WK in Eugene veroverde ze zilver achter de ongenaakbare wereldkampioene Sydney McLaughlin. 

Op de atletiekbaan in Chorzów leverde ook Sifan Hassan, winst op de incourante 3000 meter, en kogelstootster Jessica Schilder goede prestaties. De 23-jarige Schilder brak voor de zoveelste keer dit seizoen het Nederlands record en werd met 19,84 meter tweede. Ook Schilder gaat, in tegenstelling tot Hassan, naar de EK, waar de Nederlandse ploeg uit ruim zestig atleten bestaat. De Utrechtse sprintster Dafne Schippers meldde zich enkele dagen geleden af vanwege een rugblessure.