Femke Bol wint in Oslo met nieuwe Nederlandse toptijd

Atletiek Redactie

Femke Bol blijft zich verbeteren. De 21-jarige Amersfoortse atlete liep donderdagavond bij de Diamond League-wedstrijd in Oslo een nieuw Nederlands record op de 400 meter horden. Haar tijd van 53.33 seconden was goed voor de overwinning. Onlangs scherpte Bol het Nederlands record op de 400m vlak aan tijdens de Europese kampioenschappen voor landenteams (50.37). Op dit nummer zal ze echter in Tokio alleen op de estafette uitkomen.

Bol versloeg in Oslo onder meer de Oekraïense Anna Ryzhykova (54.15) die als tweede eindigde. Met haar nieuwe toptijd is Bol overigens nog ver verwijderd van het wereldrecord. Enkele dagen geleden verbeterde de Amerikaanse Sydney McLaughlin de mondiale toptijd tijdens Amerikaanse selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen. McLaughlin, net zo oud als Bol, dook als eerste vrouw onder de 52 seconden: 51.90.

Het record was met 52.16 in handen van Dalilah Muhammad, die met die tijd de wereldtitel pakte in 2019 in Doha. Muhamed veroverde in 2016 in Rio olympisch goud. Ze liep bij de selectiewedstrijden in Eugene met 52.42 de tweede tijd en plaatste zich eveneens voor Tokio. Dat gold ook voor Anna Cockrell, die op ruime afstand (53.70) derde werd.

Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust dook op de 100m onder de 11 seconden. Haar winnende tijd was 10.91. Daarmee was ze een stuk sneller dan de rest van het veld. De enige atlete uit Nederland, Jamile Samuel, kwam pas na 11.50 over de finish en werd daarmee zesde.

Dafne Schippers ontbrak in Oslo. De Utrechtse had eerder deze week In Luzern gelopen waar ze in regenachtige omstandigheden vierde werd in 11.41. Daar zegevierde ook Ta Lou en wel in in 11,09.

Schippers onthulde vorige week in het AD dat ze kampt met een dubbele hernia. Hoewel haar rugklachten ervoor zorgen dat ze moeite heeft om haar topsnelheid te bereiken veroverde ze toch haar zesde nationale titel op de kortste sprintafstand. Door de serieuze rugproblemen is er echter van een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen geen sprake. In Tokio loopt Schippers de 100 en 200 meter.