Logo Vuelta

Fenomenale Kelderman buigt alleen voor Froome in Vuelta

Wielrennen Hans van Ommeren

Dankzij een fenomenale tijdrit heeft Wilco Kelderman het podium weer bereikt in de Ronde van Spanje. De 26-jarige profrenner uit Barneveld hoefde alleen klassementsleider Chris Froome voor zich te dulden, maar hield de schade beperkt tot 29 seconden. Nummer twee Vincenzo Nibali moest 28 tellen prijsgeven op de blonde Nederlander en de Rus Zakarin zelfs 30, hetgeen hem de derde plaats kostte.

In vloeiende stijl reed Keldeman de concurrentie op achterstand in de 40 kilometer lange tijdrit. Ook de ooit zo ongenaakbare Alberto Contador finishte op een halve minuut van de Barnevelder, die in de jeugd al bewezen had zijn krachten uitstekend te kunnen doseren in de o zo zware race tegen de klok, dikwijls de scherprechter in een grote ronde. Wie deze discipline niet beheerst kan de eindzege in een meerdaagse rittenkoers wel vergeten. Tom Dumoulin, de winnaar van de Giro, greep niet voor niets de macht in de afsluitende tijdrit.

Kelderman is er nog niet. De voorsprong op de Rus Zakarin  is gering, slechts  27 seconden, terwijl Contador, vijfde in het klassement, weliswaar de krachten ontbeert maar wel over een leeuwenhart beschikt. De Spanjaard staat op 2,18 minuten van Kelderman, die op zijn beurt 42 seconden achterstand heeft op Nibali. Froome lijkt, mits hij gevrijwaard blijft van een inzinking, de zekere eindwinnaar, maar de tweede plaats is voor Kelderman zeker niet onmogelijk.

 

Helletocht

De komende dagen zijn er nog knap lastige beklimmingen. Met zaterdag de uitsmijter. Als er letterlijk een helletocht bestaat dan voert die naar de top van de Angliru. Een monsterlijke klim van 12,5 kilometer, die vanaf 7 kilometer voor de top tot aan de laatste 500 meter continu een stijgingspercentage kent van dubbele cijfers, met stroken van boven de 20 procent. Voor wielerliefhebbers om hun vingers bij af te likken. Voor Wilco Kelderman de kans om eeuwige roem te verwerven.