Fenomenale race brengt Puck Pieterse als tweede op podium

Veldrijden Redactie

Een fenomenale race heeft Puck Pieterse bijna de overwinning opgeleverd in een wereldbeker. Bijna, want de iets oudere Kata Blanka Vas maakte op het modderige parcours van Overijse nog iets minder foutjes dan de Amersfoortse. De zege van de jonge Hongaarse maakte een einde aan de Nederlandse hegemonie bij de vrouwen in de cyclocross. Lars van der Haar eindigde als zesde bij de mannen. De Belg Eli Iserbyt maakte zijn favorietenrol waar.

Puck Pieterse ging behoorlijk goed van start in de ‘moeder aller crossen’, de vijfde manche van de wereldbeker. De 19-jarige Amersfoortse lag bij de eerste doorkomst derde achter Denise Betsema en Kata Blanka Vas. Daarna volgde een kloofje met onder meer Yara Kastelijn en wereldkampioene Lucinda Brand.

Het parcours in Overijse was spekglad. Niet alleen waren er zompige stroken, ook een stuk met keien was mede door de gevallen bladeren glibberig zodat de rensters de concentratie niet mochten laten glippen. Dat deed Betsema wel en ze gleed onderuit. In de derde van de vijf rondes nam Pieterse zelfs de leiding. Die gaf ze even prijs, maar bij het passeren van de finishlijn lag ze weer op kop. Vanuit de achterhoede was evenwel de taaie Brand op komst.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Pieterse vier seconden achterstand op Vas. Betsema die enkele foutjes had gemaakt gaf 23 seconden toe en Brand 37. In de wisselzone was het verschil tussen Vas en Pieterse gegroeid naar negen tellen. De Hongaarse, ingelijfd door de Nederlandse topploeg SD Worx, leek de stal te ruiken. Ontketend ging de 20-jarige, net als Pieterse een multitalent, op weg naar haar eerste wereldbekerzege. Pieterse (Alpecin-Fenix) was minstens zo blij met haar tweede plaats, een bevestiging dat ze als jonge belofte nu al de aansluiting heeft gevonden bij de wereldtop van de elitevrouwen. Brand (Baloise Trek Lions) werd derde, voor Betsema en de Amerikaanse Clara Honsinger.

Bij de mannen gingen in het Mariëndal de hemelsluizen open, wat de cross nog spectaculairder maakte. Er moest geploeterd worden en dan is Lars van der Haar, de lichtgewicht uit Woudenberg, bepaald niet in het voordeel. Meteen na de start moest hij terrein prijsgeven, maar hij knokte zich de toptien weer binnen.

Aan kop was het stuivertje wisselen tussen drie Belgen. Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Toon Aerts gaven elkaar weinig toe en finishten in deze volgorde. Van der Haar kwam op ruim een minuut binnen als zesde.