Jet van de Kar, Marlies van Maren en Janke van der Veen (vlnr) voor de fietsenwinkel Da Fietsie van Van der Veen aan de Bolstraat. Het trio is de drijvende kracht achter ‘Fietsen voor Fietsen’. Foto Ankie Hogewind/Utrechtse Sportkrant.

‘Fietsen voor Fietsen’ wil hoop en verbinding brengen

Overig nieuws Wielrennen Sietse Felix

Masiphumelele. Dat is de naam van een township, zo’n dertig kilometer ten zuiden van Kaapstad in Zuid-Afrika. Op een oppervlakte niet veel groter dan het Vondelpark wonen daar bijna veertigduizend mensen dicht op elkaar.

Zonder waterleiding en deugdelijk sanitair en met gebrek aan bijna alles. Driekwart van de bevolking is er werkloos en zes van iedere tien volwassenen is besmet met HIV, vaak zonder goede behandeling door de enorme sociale taboes rond de ziekte.

Ook middelen van vervoer ontbreken vrijwel volledig. Dat was voor Janke van der Veen, eigenaar van fietsenwinkel ‘Da Vietsie’ aan de Bolstraat in Utrecht, aanleiding om in actie te komen. Tien jaar geleden heeft ze een jaar als fietsenmaker in het township gewerkt. Ze leerde daar een kleine jongen fietsen en ze bracht hem de geheimen van het fietsonderhoud bij. En die jongen, Songezo Jim, is inmiddels uitgegroeid tot een Zuid-Afrikaanse profwielrenner die uitkomt voor Dimension Data for Qhubeka, de Zuid-Afrikaanse poot van World Bicycle Relief. In mei 2015 was hij nog in Nederland voor de Giro d’Italia.

Songezo is een groot voorbeeld voor veel kinderen in de townships. Hij heeft de ambitie om die kinderen de mogelijkheid te bieden zelf actief te worden in het wielrennen. Daarvoor heeft hij de Songezo Cycling Academy opgericht. En natuurlijk zijn daarvoor fietsen nodig;  op dat moment kwam Van der Veen weer in beeld. Tijdens zijn recente verblijf in Nederland heeft Songezo haar gevraagd of ze wilde helpen bij het realiseren van zijn plannen; zo werd het project ‘Fietsen voor Fietsen’ geboren.

Het doel van het project is om in eerste instantie geld bijeen te brengen voor zo’n dertig fietsen. In maart volgend jaar gaan dan een aantal, bij het project betrokken, Utrechters naar Masiphumelele om het geld aan te bieden en te helpen bij …

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.