Fietsen

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Het schijnt er dus aan te komen.

Na Giro en Tour komt ook de Vuelta a Espana naar Utrecht. Het kan nog even duren, gesproken wordt van 2019 of 2020, maar dan zou Utrecht dus de eerste stad zijn

Pim van Esschoten
Pim van Esschoten

die de drie grote wielerrondes heeft ontvangen.

Wonderlijk is het wel, die belangstelling uit verre landen voor Utrecht. Maar goed, de bazen van Giro, Tour of Vuelta zien die immense fietsenzee nabij Utrecht CS en dan zijn ze al gauw om. Ja, we hebben wat te bieden als het om de fiets gaat. De grootste stalling ter wereld, om maar wat te noemen.

Bovendien kent Utrecht bijzondere regels voor fietsers. Of beter, geen. We doen maar wat. Dat valt ons niet meer op, die rondebazen natuurlijk wel. Neem de stoep. Ooit bedacht voor voetgangers, thans het domein van de fietser. Luid bellend worden zelfs de kinderwagens de struiken ingejaagd.

Een rood verkeerslicht? Dat is voor auto’s. Zodra die stil staan, schieten de fietsen kris kras over het lege kruispunt.

Stoppen bij een zebrapad voor een voetganger? Dat is zó 1983, daar doet geen fietser nog aan mee.

De uitvinding van de rotonde, ook zo achterhaald. Wie daar linksaf moet, fietst toch zeker niet dat héle eind er omheen? De kortste route dus maar, tegen het
verkeer in en als dat toch iets te link wordt, is er altijd nog het trottoir.

Soms zie je een beeld vanuit de helicopter van een peloton op een brede, kaarsrechte weg. Ineens, zomaar, liggen er dan zo’n veertig renners op de grond. Omdat er altijd wel weer eentje is die een stuurfout maakt. Een maandje fietsen in Utrecht, dat zou ‘m helpen. En dan zoals hier gebruikelijk is; kop naar beneden en kijken op dat smartding.

Wij zijn dat allemaal gewoon gaan vinden. Maar de rondebaas uit zuidelijke streken valt om van verbazing en zal thuis verhalen over een welhaast darwinistische fietsstad. Over een totale wanorde waarin evengoed iedere fietser zijn weg vindt. Kortom, een bijzondere plek voor de start van de Vuelta 2019. Al zal hij er allicht aan toevoegen – met lichte grijns – dat ze er nog voor willen betalen ook. Daar in Utrecht.