Figurantenrol Nederlanders, Scheperkamp minst slechte

Schaatsen Redactie

Een Chinees, een Koreaan, een Japanner. Het podium van de 500 meter was geheel en al Aziatisch gekleurd. In dat geweld gingen de Nederlandse sprinters kopje onder. Merijn Scheperkamp hield zich nog het beste staande. De olympische debutant, lid van schaatsvereniging Zeist, werd op de Winterspelen twaalfde in 34.73, nog niet eens zo ver verwijderd van de winnaar van het goud. ‘Ik mag zeker niet ontevreden zijn, maar ergens knaagt het wel.’

De winnende tijd van Tingyu Gao, 34.32, werd door het thuisland met groot enthousiasme begroet. Het was een olympisch record, niet verrassend na de snelle opening van 9.42. Gao had al de snelste opening ooit (9.32) achter zijn naam staan. Zijn flitsende start legde de vinger op de zere plek wat de Nederlanders betreft. Ze openen veel te traag. Scheperkamp deed over de eerste honderd meter 9.71 en was meteen al kansloos voor het podium.

Zuur was de valse start in de laatste rit. Het kostte de Canadese favoriet Laurant Dubreuil vermoedelijk een medaille want hij moest nu enige voorzichtigheid betrachten bij de herstart, terwijl zelfs in de herhaling met vertragende beelden niet te zien was waarom de twee werden teruggeschoten. Dubreuil werd vierde, op driehonderdste van de winnaar van het brons, de Japanner Wataru Morishige (34.49). Het zilver was voor de Zuid-Koreaan Min Kyu Cha (34.39).

Kai Verbij liet 34.87 noteren en werd daarmee veertiende, Thomas Krol eindigde met 35.06 als achttiende. Maar voor hen was de kortste sprintafstand meer een opwarmertje voor de 1000 meter.