Film uit 1976 als opwarmer voor Tour de Schalkwijk

Wielrennen Hans van Echtelt

Het was een bijzonder tijdsbeeld: de Tourfilm uit 1976 die vrijdagmorgen werd vertoond voor de oudere bevolking van Schalkwijk. Het jaar waarin Siep van Jaarsveld als 10-jarige een record vestigde: nog nooit had zo’n jonge deelnemer de Tour de Schalkwijk gewonnen. De filmbeelden maakten duidelijk dat het materiaal destijds nog primitief was. Gewone fietsen met een achterstevoren gedraaid stuur, zelfs een bel was nog zichtbaar.

Ook de administratie verliep simpel: handgeschreven lijsten, waarop de tijden werden geschreven met pen en potlood. De computer kwam letterlijk nog niet in het stuk voor.

En toch, zo vertelde voormalig speaker Henk van Gestel, aan de aanwezigen, was het deelnemersveld in 1976 al beduidend indrukwekkender dan zes jaar eerder. Toen was de allereerste editie van het wielerevenement en deden veertien jongens mee. Bij de prijsuitreiking kreeg iedere deelnemer een krentenbrood van de plaatselijke bakker Kuijer en de beker die aan de winnaar Hans Schevers werd uitgereikt, was niet nieuw. Met een lettertang waren de letters: ‘Tour de Schalkwijk’ aangebracht.

Anno 2022 zijn de bekers gloednieuw en zal bij de prijsuitreiking volgende week zondag op de Brink niet alleen een krentenbrood uitgereikt worden, maar is er voor alle 100 deelnemers een fraaie attentie. Want het deelnemen aan de Tour de Schalkwijk is bijna even eervol als het winnen voor het merendeel van de jonge renners.