Magnifieke paardensport tijdens Coral Estate Horse Trials

Paardensport Peter de Jong

Vijf dagen paardensport van de bovenste plank. De Coral Estate Horse Trials in Renswoude die zondag hun finaledag beleefden, brachten de afgelopen week duizenden toeschouwers in vervoering. Winnaars waren er ook op dit internationale evenement zoals Anna Lena Schaaf, Nadine Marzahl en Anna Siemer uit Duitsland en van eigen bodem Bjinse Venderbosch, Aliene Ruyter en Elaine Pen.

In maar liefst vijf klassen op het scherpst van de snede gereden: CCI1, CCI2, CCIP2, CIC1 en CIC3. Ook was er plaats voor het NK Junioren en het NK Young Riders. In de eventingwedstrijd in Renswoude moesten de deelnemers drie onderdelen afwerken: de dressuur, de scross en het springen. Omdat het een ware uithoudingsproef is voor zowel de paarden als de ruiters was er een scherpe controle op de conditie van de paarden. Zo werd op de laatste dag het laatste springonderdeel vooraf gegaan door de veterinaire keuring.

Zo’n keuring houdt in dat ruiters met paard op en neer rijden voor de jury. Twee artsen kijken daarbij nauwlettend naar de dieren. Als het paard iets minder soepel loopt, wordt het aan een nader onderzoek onderworpen door een van de artsen. Er wordt wat dat betreft niets aan het toeval overgelaten.

 

Driesterwedstrijd

De prestigieuze driesterwedstrijd kende op zaterdag al de ontknoping. Na de dressuur en het springen stond nationale eventing-troef Tim Lips nog met zijn Olympische paard Bayro aan de leiding, maar een fout op hindernis zeven van de cross country deed hem dalen naar een teleurstellende 21e plaats.

Lips: ‘Renswoude is een hele mooie wedstrijd, het staat in de top drie van Nederland. Over twee weken heb ik een Grand Slamwedstrijd in Duitsland. En ondanks dat ik deze wedstrijd natuurlijk had willen winnen, heb ik ook wat dingen uit de training willen uitproberen. Jammer dat dat tot dat ene foutje leidde.’

‘Maar ik ben heel tevreden over de andere twee paarden waarmee ik hier reed. Met Vakarlos ben ik in dezelfde klasse achtste geworden en daar ben ik heel blij mee. Het paard Lacoste heeft me werkelijk verbaasd. Ik was tevreden met een top 30-klassering maar hij werd vijfde in de tweester.

Dit paard is nog maar zeven jaar oud, terwijl de paarden in eventing pas op hun tiende klaar zijn voor de absolute topsport. In 2020 zijn de Olympische Spelen weer en misschien is Lacoste er dan helemaal klaar voor. En moet ik misschien een keuze maken tussen Lacoste en Bayro’.

 

Young Riders

Zondag, op de slotdag,  waren de ogen gericht op de lokale favoriet, Janneke Boonzaaijer. Zij verdedigde haar nationale titel bij de Young Riders. Na de dressuur derde stond ze derde maar door een fout aan het einde van de cross duikelde ze naar een vijfde plaats en leek het podium buiten bereik. Toch wist ze dankzij een goed resultaat bij het springen uiteindelijk een derde plek in de eindstand te veroveren.

 

Anonieme kampioene

De grote ster van het evenement was de veelvuldig internationaal kampioene Sandra Auffarth. Zij reed in de tweester naar een anonieme negende plaats. Auffarth was desondanks tevreden. De Duitse kampioenschappen wierpen hun schaduw vooruit, dus ze was niet voluitgegaan, liet de eventing-ster weten. Een aannemelijke verklaring, in de wetenschap dat een toppaard circa 5 wedstrijden per jaar rijdt. Eventing wordt dan ook wel de marathon van het paardrijden genoemd.

Om 4 uur kwamen de Trials tot hun eind met de huldiging van de Young Riders en junioren. In de laatste categorie ging Nederlander Bjinse Venderbosch met paard Lord Mayor er met de hoofdprijs vandoor.

Bjinse Venderbosch nadat hij in het water gegooid was om zijn overwinning te vieren. Foto: Geert Lommers / Utrechtse Sportkrant.

Een mooi gezicht om de glunderende jonge ruiters op het podium te zien staan. En naast het podium stonden de andere sterren opgesteld, de paarden. Onverstoorbaar. Met hun gedachten vermoedelijk bij iets heel anders zoals een flinke bak water en vers hooi.

 

De kampioenen op een rijtje:

CCI1 NK Junioren: Bjinse Venderbosch met Lord Mayor

CCI2 NK Young Riders: Aliene Ruyter met Bomba

CCI1: Elaine Pen (NL) met Blue Nile

CCIP2 Tweester lang: Anna Lena Schaaf (Dld) met Pearl 98

CIC2 Tweester kort: Nadine Marzahl (Dld) met Valentine 18

CIC3 De prestigieuze driester:
1. Anna Siemer (Dld) met Butt’s Avondale
2. Peter Flarup (Den) met Frankie
3. Vincent Martens (Bel) met Zeta