Finale titelstrijd ijshockey

IJshockey Robert Jan van der Horst

De ijshal van De Vechtsebanen in Utrecht is zondagmiddag het decor van de strijd om de Nederlandse titel ijshockey. Een week na de bekerfinale Den Haag - Heerenveen (3-2 voor 1900 toeschouwers) betekent deze wedstrijd het volgende hoogtepunt van de kalender. Titelverdediger is Flyers Heerenveen, dat in het seizoen 2019-2020 de landstitel in de wacht sleepte.

Vrijdagavond 4 maart worden de halve finales gespeeld, de zogenaamde Final Four. Om 20.30 uur komt Hijs Hokij Den Haag in eigen hal uit tegen Eaters Geleen. Op hetzelfde tijdstip begint in de Friese ijstempel Thialf de wedstrijd tussen Flyers Heerenveen en Zoetermeer Panters.  De winnaars van deze wedstrijden plaatsen zich voor de finale in Utrecht. Die begint zondagmiddag om 15.00 uur, waarbij kaartverkoop voor neutrale toeschouwers via Ticketpoint loopt.

Het speelschema in de halve finale is gebaseerd op de onderlinge rangschikking van de Nederlandse deelnemers aan de Beneliga, het hoogste ijshockeyniveau in Nederland en België, waarin in totaal . zeven teams uitkomen. Voor die onderlinge ranglijst tellen alleen de onderlinge resultaten van de Nederlandse clubs mee. De twee hoogstgeplaatste teams op die ranglijst hebben in de halve finales het thuisvoordeel.

Er is een behoorlijke Utrechtse inbreng in de halve finales en dus mogelijk ook in de eindstrijd om de titel. Namens Heerenveen komt Wessel Copier op het ijs, terwijl Justin Evers de kleuren van bekerwinnaar Den Haag verdedigt. Bij Zoetermeer is sprake van een ware ‘enclave’ van Utrechtse spelers met een verleden in de Domstad: Mike Collard (die eerder dit seizoen nog uitkwam voor IJCU Dragons en rond de jaarwisseling een transfer verdiende), Tobie Collard en Dean Versteeg.

Vanwege het coronavirus werd in 2021 geen finale om het landskampioenschap gespeeld.