Fit ogend IJCU Dragons moet de eer laten aan Den Haag

IJshockey Robert Jan van der Horst

Een nederlaag (5-2) met perspectief. Dat is uitkomst van de oefenwedstrijd die IJCU Dragons vrijdagavond 11 september speelde tegen Den Haag, een duel dat in Dordrecht werd gespeeld. De Utrechtse ijshockeyselectie heeft er inmiddels een pittige voorbereiding op zitten. Vanaf begin juli onderwierp coach Stefan Collard zijn formatie aan een reeks straffe trainingen. ‘En blijkbaar heeft dat gewerkt, want we oogden fitter dan onze tegenstander’, aldus een tevreden Collard. Namens IJCU Dragons scoorden Mike Collard en Nigel Zwiers (assist Mike Collard).

Conclusies wil Collard niet verbinden aan de nederlaag. ‘Ik heb van alles geprobeerd om zo een beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden van onze spelers. Soms moet je daarvoor jongens uit hun comfort-zone halen zodat je weet wat je wel en niet van ze kunt verwachten. Maar ik was aangenaam verrast; we hebben hard gewerkt.’

 

De Collards

Met Mike en Stefan Collard zijn de zoveelste afstammelingen uit het roemruchte ijshockeygeslacht Collard genoemd. Daarmee lijkt het Utrechtse ijshockey net zo onlosmakelijk verbonden met de familie Collard als de Dom met de stad. De vier broers uit het gezin – Lenny, Leo, Tonny en Stefan – kwamen allen in een verder of recenter verleden uit in het eerste team van IJCU Dragons. Maar ook de vrouwelijke tak, twee dochters, lijkt de genen te hebben doorgegeven.

De opvolgende generaties Collard zijn namelijk eveneens volop actief in de snelste teamsport op ijs. Zo ziet coach Stefan Collard (46) zijn zoon Mike (17) dit seizoen aan het werk in de hoofdmacht. En vrijdag deed ook zijn dochter Kimberly, tevens lid van nationale vrouwenselectie U18, mee in het oefenduel met het eerste divisie-team van Den Haag. Ook Nicky Tjin A Tjon (24) – dochter van Monique Collard (zus van vier broers) – komt voor het eerste team van IJCU Dragons uit. De speelster van het nationale vrouwenteam geeft er overigens de voorkeur aan om onder de achternaam Collard uit te komen. Verder kent de selectie nog Dylan Collard; hij is weer een zoon van Helma Collard, uiteraard ook een zus van de broers Collard.

Voorts is er nog Tobie Collard (20) – een broer van Nicky, zoon dus van Monique. Hij komt dit seizoen uit in hoogste afdeling, de Beneliga; de hoogste afdeling in het ijshockey van de lage landen met Belgische – al is dat op dit moment nog niet zeker – en Nederlandse clubs. Hij speelt voor Nijmegen. Stefan Collard: ‘Ik heb hem natuurlijk wel gepolst voor IJCU Dragons, maar Tobie geeft er de voorkeur aan nog een seizoen op het hoogste niveau te spelen.’ Aanvaller Tobie Collard – net als Nicky geboren in Maarssen –  is oorspronkelijk afkomstig uit de jeugdopleiding van IJCU Dragons, maar debuteerde op jonge leeftijd in de Beneliga voor Dordrecht Lions. Hij was de afgelopen jaren een vaste keuze in de jeugdselecties van Oranje. In het seizoen 2018/2019 speelde hij zijn laatste WK voor de U20, hierin was hij in vijf wedstrijden goed voor drie goals en vier assists met 12 strafminuten. Hij speelde in totaal zes WK’s met U18 en U20-teams van Nederland.

 

Voorbereiding

Terug naar de voorbereiding van IJCU Dragons. Komend weekeinde is de selectie van IJCU Dragons na goed een half jaar dan weer te bewonderen op het eigen ijs van De Vechtsebanen. De selectie neemt het zaterdagavond 19 september (aanvang 19.00 uur) wederom op tegen het eerste divisie-team van Den Haag. Zondag 20 september (aanvang 17.00 uur) staan de Dragons voor de zwaarste opgave van de voorbereiding. Dan ontvangt de Utrechtse formatie Beneliga-team Dordrecht.

Toegangsprijs per wedstrijd is 3,25 euro. Kaarten zijn te koop via de nieuw vormgegeven website van de club: www.ijcudragons.nl

Kinderen tot 18 jaar in een IJCU Dragons shirt hebben altijd gratis toegang. Vanwege de Corona-maatregelen bedraagt de maximale capaciteit van de ijshal (De Vechtsebanen in Utrecht) maximaal vijfhonderd personen.

De competitie van de eerste divisie begint overigens hoogstwaarschijnlijk in het eerste weekeinde van oktober.