Fitte hersens in een fit lijf

Overig nieuws Redactie Utrechtse Sportkrant

Een gezonde geest in een gezond lichaam. De deelnemers aan het NK schaakvoetbal in Utrecht waren zich bewust van dit, van oorsprong Latijns, gezegde. In sportcentrum Olympos werd een hele dag geschaakt en gevoetbald. In voetbaloutfit kropen ze achter het bord, regionale coryfeeën maar ook grootmeesters die niet vies bleken te zijn van een balletje trappen. De titel ging naar HMC uit Den Bosch.

Dat schakers niet allemaal verstrooide, introverte nerds zijn maar ook kunnen houden van een fysieke inspanning blijkt wel uit de populariteit van het NK schaakvoetbal, een fenomeen waarbij alle leden van een team een partij schaken en die vervolgens afwisselen met een voetbalwedstrijd.

De gezamenlijke punten tellen voor de uiteindelijke ranglijst. De regels zijn eenvoudig, maar strikt: iedere ploeg bestaat uit minimaal 8 en maximaal 9 spelers, minimaal zes van deze spelers zijn geregistreerd bij de aangemelde schaakvereniging, alle spelers moeten aan beide spelsoorten deelnemen en alle spelers moeten tenminste de helft van het aantal partijen schaken.

Het toernooi werd jarenlang door Schaakclub Utrecht, inmiddels opgegaan in SC Utrecht Oud Zuylen,  georganiseerd en kreeg de titel Nederlands kampioenschap. Tot grote tevredenheid van de deelnemers, die zich gekend zagen.

De toch wat aparte combinatie van hersengymnastiek en lichamelijke inspanning trekt nogal wat deelnemers, zoals dit keer twee teams van SISSA (Groningen), Kennemer Combinatie (Haarlem), De Stukkenjagers (Tilburg), HMC Den Bosch, SG KiNG (Tilburg) en OZU Utrecht. Na twee jaar afwezigheid was Utrechtse schaakvereniging Paul Keres er ook weer bij.

Er werden vijf rondes gespeeld en daarna kwamen de finales. HMC mag zich Nederlands kampioen schaakvoetbal noemen door in de laatste seconden van de finale de winnende goal tegen de Kennemer Combinatie te maken.