Floorball vrouwen U19 plaatsen zich niet voor WK

Floorball Willem van der Steeg

Het Nederlands vrouwen floorballteam U19 is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het WK. In het Oostenrijkse Linz trok Oranje, met zes speelsters van UFC Utrecht in de gelederen, tegen het thuisland aan het kortste eind waardoor kwalificatie de mist in ging. Rusland en Oostenrijk gingen met de twee overgebleven plekken aan de haal en plaatsten zich voor de Wereldkampioenschappen 2018 in het Zwitserse St. Gallen.

Na de 10-1 winst tegen Italië en het verlies tegen Rusland (8-4) was de opdracht vooraf duidelijk, een gelijkspel tegen Oostenrijk volstond voor kwalificatie. Door de belangen die op het spel stonden begonnen beide teams nerveus aan de wedstrijd en de eerste periode eindigde dan ook in een 0-0 stand.

Nederland opende de tweede periode furieus en na slechts 1 minuut lag de bal al achter de Oostenrijkse doelvrouw; 1-0 voor Nederland. In het vervolg bleef Oranje de bovenliggende partij en werden er ook verschillende kansen gecreëerd om de voorsprong uit te bouwen. Het was dan ook een verrassing toen Oostenrijk, tegen de verhouding in, op 1-1 kwam.

Het was het startsein voor een open wedstrijd, waarbij de Oostenrijkse vrouwen voor het eind van de periode nog tweemaal wisten te scoren en de 1-3 op het scorebord wisten te zetten. De derde periode speelde zich voornamelijk af op de helft van Oostenrijk, waarbij Nederland domineerde en nog terugkwam tot 2-3, maar verder liet de Oostenrijkse defensie het niet komen.

Aanvoerder Tess Ruger: ‘Dit is echt balen. De derde periode probeerden we zoveel mogelijk druk te zetten, maar de bevrijdende treffer viel niet. Wat het extra zuur maakt, is dat ik in de laatste paar seconden op doel schoot en dacht dat hij zat. Volgens sommigen was het inderdaad een goal, maar de scheidsrechter zei dat hij op 2 centimeter na de doellijn niet gepasseerd was. Voor ons had dat het WK betekent, want 3-3 was genoeg. Het zat echter niet mee.

Toch was het een fantastische ervaring om dit toernooi mee te maken. Dat je erbij mag zijn en je eigen volkslied mag zingen, dat is een eer. Wat het ook leuk maakte, is dat er veel supporters mee waren. De hele tribune kleurde oranje en ze maakten veel lawaai met trommel en al. We blijven nu door trainen, maar in verband met leeftijden zal het team wel gaan veranderen. Hopelijk stromen er ook meiden door naar het nationale vrouwenteam.’