Floortje Mackaij boekt dubbele triomf na drie jaar van droogte

Wielrennen Redactie

Na drie jaar van droogte heeft Floortje Mackaij eindelijk weer eens getriomfeerd in een wielerkoers. Meteen sloeg ze een dubbelslag. Ze won de slotrit van de tweedaagse Tour de la Semois in België en pakte daarmee tevens de eindzege. De 25-jarige profrenster uit Woerden had zich vrijdag al gemanifesteerd in de eerste etappe met een tweede plaats achter de Belgische Lotte Kopecky. Ook het puntenklassement ging naar de renster van DSM.

In 2018 had Mackaij voor het laatst de hoogste trede van het podium gehaald in een individuele koers. Ze boekte een ritzege in een meerdaagse wedstrijd in Tsjechië. Het jaar daarop won ze goud met de Nederlandse ploeg op het WK mixed relay. De WK gemengde ploegentijdrit wordt woensdag gereden in Vlaanderen, maar Mackaij is niet geselecteerd al kan ze wellicht nog worden opgeroepen wanneer Anna van der Breggen niet fit is. Onlangs pakte ze wel met Nederland brons in deze discipline op het EK.

Mackaij behoorde in de tweede rit van de Tour de la Semois tot een groepje van vier vluchters. In de sprint rekende ze af met de Amerikaanse Tayler Wiles en de Nieuw-Zeelandse Ella Harris. Omer Shapira uit Israël kwam binnen op een paar seconden. Kirstie van Haaften uit De Meern eindigde in op plek 46.