Floortje Mackaij mist door gebroken kaak WK tijdrijden voor ploegen

Wielrennen Hans van Ommeren

Floortje Mackaij zal dit jaar geen gouden medaille in ontvangst nemen op het WK tijdrijden voor ploegen. De Veenendaalse kwam maandag tijdens een training hard ten val en brak daarbij haar kaak. Het betekent een gevoelige aderlating voor haar ploeg Sunweb, die vorig jaar de wereldtitel veroverde in de Team Time Trial.

Het seizoen lijkt ten einde voor Mackaij, de vriendin van Dylan van Baarle die ook al in de lappenmand zit. Hij liep verwondingen op tijdens een val in de Vuelta waar een official niet oplette. Mackaij overkwam iets soortgelijks, ze knalde maandag tijdens een training bovenop een voetganger. Volgens Team Sunweb brak de 22-jarige renster op twee plaatsen haar kaak. Ze is inmiddels geopereerd.

 

Vorig jaar maakte Mackaij deel uit van het succesvolle zestal dat in het Noorse Bergen wereldkampioen werd in de tijdrit voor merkenteams, een discipline die volgend jaar voor het laatst onderdeel is van het WK-programma. WK-coach Koen de Haan stelt dat haar afwezigheid zonder meer een gemis is voor de ploeg. ‘Vorig jaar maakte ze deel uit van het winnende team en met haar ervaring en goede vorm zou ze van grote waarde geweest zijn in Oostenrijk.’

De plaats van de Nederlandse in de ploegentijdrit zal worden ingenomen door de Duitse Liane Lippert.

 

Vuelta

Wilco Kelderman kon in zestiende etappe van de Vuelta, een tijdrit over 32 kilometer, geen potten breken. Hij eindigde als zeventiende op 1.40 van winnaar Rohan Dennis. Het geloof in eigen kunnen lijkt een beetje verdwenen bij de Barnevelder die dit seizoen keer op keer met pech geconfronteerd is. Over twee weken krijgt hij op het WK in Oostenrijk de kans zich te revancheren in de individuele race tegen het uurwerk.

Beste Nederlander in de tijdrit was Steven Kruijswijk met een vierde plaats. De kopman van LottoNL-Jumbo heeft duidelijk zin in het loodzware slot van de Vuelta en is opgerukt naar de derde plaats in het algemeen klassement. De eindzege in de Spaanse ronde lijkt nog iets te hoog gegrepen, maar een podiumplaats zit er zeker in. De Brit Simon Yates bezit nog steeds de rode leiderstrui.