Floortje Mackaij na tien jaar DSM naar Movistar

Wielrennen Redactie

Floortje Mackaij verlaat na tien jaar Team DSM en gaat volgend seizoen rijden voor Movistar. De 26-jarige Woerdense heeft een contract van twee seizoenen bij de Spaanse WorldTour-equipe. Mackaij kreeg in 2013 als junior van WTC Woerden een stageplek bij Argos-Shimano, dat via Liv-Plantur en Team Sunweb tegenwoordig de naam Team DSM draagt. Bij Movistar treft ze Annemiek van Vleuten, dit jaar de winnares van de Giro, Tour en Vuelta van de vrouwen.

Het duo trainde in juni al samen in Andorra, met ook de jonge Shirin van Anrooij. Mackaij deed eerst aan schaatsen voordat ze zich ging richten op het wielrennen. In 2015 won ze Gent-Wevelgem en in 2019 werd ze tweede in een kletsnatte Luik-Bastenaken-Luik, achter Van Vleuten. De Woerdense houdt van barre omstandigheden en is niet te beroerd om zich in dienst te stellen van een kopvrouw. Ze is een complete renster, al moet ze het bepaald niet hebben van haar sprint.

Op de website van Movistar vertelt Mackaij waarom ze de overstap maakt. ‘Ik heb het gevoel dat de tijd rijp is voor een belangrijke verandering en dat ik daar klaar voor ben. Ik denk dat ik als renster nog veel kan verbeteren, meer uit mezelf kan halen in klassiekers, zware rittenkoersen en de tijdritten. Wat ook leuk is aan dit avontuur, is dat ik teamgenoot blijf van Liane (Lippert, red.).  We hebben zes jaar lang het hele jaar door vele dagen doorgebracht.’ De Duitse nummer vier van de vrouwen-Vuelta maakte al eerder bekend volgend seizoen DSM voor Movistar te verruilen.

Manager Sebastian Unzue van het vrouwenteam is blij met de komst van Mackaij. ‘Ze is een heel veelzijdige renster en ik denk dat we haar topniveau nog niet hebben gezien. Een van onze grote doelen is om haar te helpen wedstrijden te winnen. Annemiek (van Vleuten, red.) kent haar perfect en gelooft net als wij, dat er meer in haar zit, dat ze kan groeien, evolueren. Wat het team betreft, zal ze essentieel zijn voor onze kopvrouwen als Annemiek en Emma (Norsgaard, red.). Een van haar belangrijkste eigenschappen is dat ze de koers kan lezen en ze het vermogen heeft om te regisseren tijdens de koers. Dat is voor ons van cruciaal belang.’