Floortje Mackaij pakt brons op EK gemengde ploegentijdrit

Wielrennen Redactie

Floortje Mackaij uit Woerden heeft woensdagmiddag op de EK wielrennen op de weg brons gewonnen op het onderdeel mixed relay. Op een vlak parcours van 44,4 kilometer met nauwelijks hoogtemeters zette Nederland de op twee na snelste tijd neer. De oranje equipe bestond naast Mackaij uit Koen Bouwman, Jos van Emden, Bauke Mollema, Amy Pieters en Demi Vollering. Italië bemachtigde het goud, Duitsland greep het zilver.

De mixed relay oftewel de gemengde ploegentijdrit bestaat pas kort. Jarenlang was de ploegentijdrit voor merkenteams onderdeel van het WK-programma. Toen het geschrapt werd kwam er de mixed relay voor in de plaats, met teams bestaande uit drie mannen en drie vrouwen. Op het EK in Alkmaar in 2019 pakte Nederland het eerste goud. Vorig jaar stonden slechts zes landen aan de start. Duitsland werd Europees kampioen, Nederland ontbrak. Dit jaar waren er twee landen meer van de partij.

Er was meer Nederlands succes op de eerste dag van de EK die duren tot en met zondag. In de ochtenduren veroverde bij de vrouwen-junioren Elise Uijen brons op de individuele tijdrit.