Floris Sujecki staat aan vooravond WK Karate

Karate Roberto Cancian

Een kleine twee maanden geleden kreeg karateka Floris Sujecki van de bondscoach te horen dat hij deel uit maakt van de selectie voor het Wereldkampioenschap karate voor cadetten, junioren en de U21 dat deze maand in Santiago, Chili plaats zal vinden. ‘Een supermooie belevenis en een eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen’, geeft de 15-jarige Utrechter aan.

De jonge Utrechtse karateka is sindsdien volop in training. Hij nam ook deel aan toernooien in Duitsland, Luxemburg en Nederland om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de strijd in Zuid-Amerika. ‘Een leerzame en goede voorbereiding met podiumplekken bij de toernooien maar daarnaast ook zes keer in de week trainen.’ Dat doet hij drie keer in de week bij zijn club Fighting Nabil in Amsterdam, daarnaast nog twee keer bij Daniel Sabanovic en dan ook nog met de Nederlandse selectie.

 

Topsporter

Sujecki is de hoogst geklasseerde Nederlander in zijn categorie. Hij zit al in de A-selectie van het Nederlands team tot 21 jaar en heeft een officiële topsport status van NOC*NSF. Nadat Floris op achtjarige leeftijd bij een ‘open les’ van Karate Team Utrecht ging kijken, had hij direct de smaak te pakken. ‘Op dat moment speelde ik nog bij voetbalclub Kampong maar ik vond karate zo leuk dat ik daar ook één keer in de week ging trainen’, geeft hij aan. Al gauw werden het meer trainingen en wisselde hij het voetbal in voor karate. Daarna ging het hard met de HAVO 3 scholier van het Leidsche Rijn College. Hij veroverde ruim veertig podiumplekken bij wedstrijden in Nederland en wist de nodige buitenlandse wedstrijden op zijn naam te schrijven.

 

Santiago

In september 2018 ging het kwalificatiejaar richting de Wereldkampioenschappen van start en de Karate-Do Bond Nederland bepaalde de vereiste kwalificatieresultaten. ‘In Nederland zijn dat podiumplekken op het NK en de Dutch Open, in het buitenland onder meer de World Karate Federation Youth Leagues, de drie grote Internationale toernooien op mondiaal niveau. De Youth League in het Kroatische Umag is één van de grootste toernooien met uitzonderlijk veel deelnemers. Een sterk deelnemersveld met karateka’s uit Rusland. Letland, Bosnië, Azerbeidzjan maar ook grote namen uit Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië.’ Door zijn top vijf klassering in Kroatië kwalificeerde Floris zich voor het WK in Chili.

Op 18 oktober aanstaande vliegt hij met Team NL naar Zuid-Amerika waar hij op 23 oktober zal strijden om de wereldtitel. Een voorspelling vindt hij lastig. ‘Dat is moeilijk, want ik sta tussen de absolute wereldtop, ik weet niet hoe het zal gaan. Ik kijk echt enorm uit naar een unieke ervaring.’

In Chili is hij een van de 14 karateka’s die voor Nederland uit gaan komen. Hij doet dat op het onderdeel Kumite. In tegenstelling tot het onderdeel Kata (‘individuele stijloefening’) wordt bij Kumite gevochten met een tegenstander. Binnen Kumite komt hij uit in de categorie Cadetten Jongens in de gewichtsklasse tot 63 kilogram.