Fraaie derde plaats Ellen van Dijk in zware Luik-Bastenaken-Luik

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk is derde geworden in Luik-Bastenaken-Luik, een van de grote eendagskoersen bij de vrouwen. De 33-jarige Woerdense was daarmee de beste Nederlandse want voor het eerst sinds tijden was er geen Nederlandse winnares in La Doyenne, zoals de Ardennenklassieker wel genoemd wordt. De Britse Lizzie Deignan, ploeggenote van Van Dijk bij Trek-Segafredo, zegevierde na een knappe solo. De Australische Grace Brown werd tweede.

Deignan is bezig aan haar tweede jeugd. De 31-jarige Britse was er een tijdje tussenuit omdat ze moeder werd en won dit jaar ook al La Course door Marianne Vos in extremis te kloppen. Zondagochtend kwam ze als eerste aan op de top van de beruchte Col de la Redoute en besloot door te gaan. Ze pakte een minuut op een groepje achtervolgers met daarin onder meer Vos en Van Dijk. Op de laatste beklimming maakte Brown zich los uit dat groepje en kwam in de slotfase nog erg dicht bij Deignan.

Bij de achtervolgers leek Vos over de beste papieren te beschikken voor de derde podiumplaats. Van Dijk sloop echter een meter of vijfhonderd voor de finish weg en Vos hield de benen stil. Ze gunde het duidelijk haar landgenote die zich altijd opoffert op een WK. Pas op het eind sprintte Vos naar de vierde plaats, voor Amy Pieters. Nederland scoorde zodoende met de plaatsen drie, vier en vijf maar het waren niet meer dan troostprijzen.

Woerden spreekt de laatste jaren een hartig woordje mee in Luik. Vorig jaar werd Floortje Mackaij zelfs tweede, achter Annemiek van Vleuten die nu net als wereldkampioene Anna van der Breggen in het door de zware omstandigheden uit elkaar gescheurde peloton eindigde. Mackaij deed het iets beter en werd twaalfde op ruim drie minuten van de winnares.