Frans Henrichs

IJshockey Sporthistorie Redactie Utrechtse Sportkrant

Het ijshockey in Utrecht is onlosmakelijk verbonden met Frans Henrichs. De voormalig Chef Sport van het zelfstandige Utrechts Nieuwsblad was één van de initiatiefnemers voor ijsbaan De Vechtsebanen. Middels een collecte onder de Utrechtse bevolking werd het nodige geld bijeen gebracht.

Medio 1970 werd De Vechtsebanen, waar naast ijshockeyers ook shorttrackers, kunstrijders, curling-beoefenaren en schaatsers (op de buitenbaan) onderdak vonden geopend. De ijshockeyers eerden Henrichs, tevens commentator op radio en televisie bij ijshockey -en motorsportwedstrijden al met een Frans Henrichs Lounge in de overdekte hal van De Vechtsebanen, die in de jaren 80 van de vorige eeuw werd geprivatiseerd. Fameus was Henrichs’ commentaar bij grote ijshockeywedstrijden, zoals Rusland – USA of Rusland – Tsjecho-Slowakije. De straten bleven leeg bij die gelegenheden.

Niet alleen de ijshockeyers erkenden de inzet van Henrichs, die in 1999 op 76-jarige leeftijd overleed, ook de gemeente Utrecht zwaaide hem postuum lof toe. Op 17 juni 2016 werd een fietspad nabij De Vechtsebanen (Overvecht-Noord) vernoemd naar Henrichs: het Frans Henrichspad. Dat verbindt de Manitobadreef met de Franciscusdreef. Op 15 juni 2016 werd het straatnaambord onthuld door burgemeester Jan van Zanen van Utrecht en Lidi Henrichs-Weissman, de weduwe van Frans Henrichs.