Freerunnen groeit in IJsselstein als kool

Freerun Utrechtse sportverenigingen Veronique Rap

Springen van de ene naar de ander muur, tegen een wand oplopen en salto’s maken. Freerunning is een vrij nieuwe sport, die snel wint aan populariteit. Het is de bedoeling dat je je omgeving gebruikt om van de ene plaats naar de andere te komen. De sport beoefenen kan overal, want er zijn overal muurtjes, bankjes, trappen en andere obstakels.

In IJsselstein is zelfs een speciaal freerunpark: City Run Bash. Het is een ruimte vol obstakels, matten, rekken en trampolines. Hier kunnen freerunners ongestoord hun gang gaan en vooral in een veilige omgeving oefenen. Op 2 april vond hier de Infinity Freerun plaats. Voor vijf euro konden leden van Infinity Freerun tussen 11.00 en 14.00 freerunnen bij City Run Bash.

Naast deze Infinity Freerun, kun je in IJsselstein bijna dagelijks trainingen volgen. Dat oefening noodzakelijk is, zie je als buitenstaander direct.

Het zijn geen alledaagse bewegingen die gemaakt worden tijdens het freerunnen. Het lijkt af en toe zelfs meer op dans en hiphop dan op ‘running’.

Dit is dan ook direct het verschil met het vergelijkbare Parkour. Bij Parkour draait het om snel vooruitkomen, bij freerunning is er meer aandacht voor show. Tijdens trainingen leer je de techniek van het springen, landen en vloeiend bewegen. Als freerunner heb je een goede controle nodig over je lichaam en je moet sterk genoeg zijn om jezelf op te vangen en je lichaamsgewicht te dragen.

In IJsselstein kun je in een veilige omgeving leren hoe het is om te freerunnen. Heb je de techniek onder de knie, dan kun je deze ook buiten toepassen.

De grondlegger van Freerunning is de Fransman Sébastien Foucan. Foucan speelde onder andere een rol als opponent van geheim agent 007 (ofwel James Bond) in Casino Royale, waarbij de heren krachten meten bovenop een hijskraan. In deze scene laat hij zijn technieken zien op het gebied van freerunning en Parkour.

Foucan is een fervent ambassadeur van de sport en reist hiervoor de wereld over. Het verspreiden van de sport lijkt goed te lukken. City Run Bash heeft al 800 deelnemers die komen freerunnen, vertelt eigenaresse Petra Saaleman.

Rondom Utrecht zijn er naast het IJsselsteinse City Run Bash ook in Maarssen, De Bilt, Zuilen en Rivierenwijk al lessen te volgen.

De locatie in IJsselstein heeft sinds kort als eerste in Nederland toestemming gekregen om als BuitenSchoolse Opvang (BSO) ingezet te worden. Op die manier kunnen kinderen tussen 6 en 16 jaar naast huiswerk maken op de BSO ook freerunnen en boksen.