Fressen

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Wellicht heeft hij een nacht liggen draaien en woelen in bed. Zijn ijsbaan openhouden kan, maar dan met die vermaledijde QR-code. En dat betekent mensen de toegang weigeren, omdat nu eenmaal niet iedereen is gevaccineerd of negatief getest. Tegen het ochtendgloren nam eigenaar Michael van de Kuit het besluit dat zijn Vechtsebanen dicht bleef. Afgezien van de praktische bezwaren (geen personeel om de QR-code te controleren) was er die morele kant.

Hij wilde geen schaatsliefhebber uitsluiten. Discriminatie, hij kon het niet over zijn hart verkrijgen.

Natuurlijk ging het niet zo.

Wat nou morele bezwaren? Aanvankelijk werden vorige week alle ijssporters uitgesloten. Ook de grote, brave meerderheid van gevaccineerden. Praktische bezwaren? Andere schaatsbanen in Nederland bleven wel open. Koppen bij elkaar, opgelost.

Toen daags daarna het kabinet een keuteltje introk en buitensporten alsnog mocht zonder dat QR-ding, bleef in Utrecht de binnenbaan dicht (voor volwassenen). De clubs waren niet eens gevraagd hoe zij over die zogenaamde morele bezwaren dachten en of ze wellicht vrijwilligers konden leveren om bij de deur de QR-code te controleren. Dit verhaal stinkt.

De kunstrijders van KVM on Ice en de ijshockeyclub IJCU Dragons maakten bekend schadeclaims te willen indienen bij De Vechtsebanen. Die sporten zijn al schreeuwend duur en het uitwijken naar banen elders in het land kost ze nog meer. Veel kans maken ze niet, vrees ik. Eigenaar Van de Kuit houdt wel van een conflictje hier en daar, dat voor de rechter moet worden uitgevochten.

Een huurconflict tussen het Gelredome (ook van Van de Kuit) en Vitesse loopt ondertussen stevig uit de hand. En zo lag hij met zijn Nedstede Groep (volgens magazine Quote goed voor een vermogen van zo’n 150 miljoen euro) ook al in de clinch om een speelpark in de gemeente Gooise Meren, met Vlieland over een privézwembad en over een golfbaan bij het Naardermeer.

Dingen die altijd over geld gaan. Zo onderhandelt Van de Kuit – zo blijkt – al een tijdje met de gemeente Utrecht over een subsidie voor de komende jaren. Sportwethouder Van Ooijen hield zich eerder deze week bij RTV Utrecht (wijselijk) op de vlakte over de vraag of de sluiting iets met die besprekingen hebben te maken.

De idiote sluiting van De Vechtsebanen lijkt bovenal strategie in een spel. Morele bezwaren? Zoals Die Dreigroschenoper (1928) ons al leerde: Erst kommt das Fressen, dan kommt die Moral. Dit gaat over geld en over een spel dat over de ruggen van sporters wordt uitgespeeld. Van mensen die wél nachtenlang woelen, draaien en worstelen met de vraag hoe dat nu verder moet met hun cluppie.