Friesland troeft Hollandse polsstokverspringers af in Tweekamp

Polsstokverspringen Redactie

Afgelopen zaterdag vond in IJlst (Friesland) de Tweekamp plaats, waarbij de beste springers van het Hollandse kamp het opnamen tegen de beste springers van het Friese kamp. De Hollandse selectie was dit seizoen goed in vorm en leek favoriet voor de wedstrijd, maar uiteindelijk konden de Friese springers beter omgaan met de omstandigheden en won het Friese kamp met een verschil van 1.74 meter.

In de Tweekamp mogen een bepaald aantal springers in elke categorie meedoen en worden de afstanden bij elkaar opgeteld. De senioren van Holland lieten dit seizoen al een goede indruk achter met meerdere springers die de 21-meter grens passeerden, terwijl de Friese springers hier nog niet in de buurt kwamen. In IJlst was het Nard Brandsma (Workum) die al in de eerste ronde indruk maakte. Hij kon de stok uitklimmen en belandde op 20.54 meter, wat uiteindelijk ook de verste afstand van de dag bleek te zijn. Benschopper Wilco van Amerongen kwam nog dichtbij, met 20.49 meter was hij de beste Hollander van de dag. Kopman Jaco de Groot (Kamerik) liet het afweten en bleef steken op 19.45 meter. Thomas van Midden (Vlist) deed het iets beter en behaalde met zijn 19.49 meter de derde plek. In totaal sprong de Friese seniorengroep slechts 87 centimeter verder dan de Hollanders.

Nog spannender was het bij de vrouwen. Wendy Helmes (IJsselstein) opende het bal met 14.96 meter en Fabienne Overbeek (Benschop) deed het even later nog iets beter. Ze had de tijd om te klimmen en landde op 15.05, waarmee ze de andere vrouwen te sterk af was. De beste Friese dame was Anna-Jet Leyenaar (IJlst), die haar rentree maakte op één van de grootste wedstrijden van het seizoen. Met 14.89 meter liet zij zien het kunstje nog niet verleerd te zijn. Het verschil viel ook in de vrouwencategorie uit in het voordeel van Friesland, echter was de 0.29 meter geen reden tot paniek bij het Hollandse kamp.

 

Bijna 17 meter voor Guus Hoogland

Er werd in slechts één categorie gewonnen door Holland en dat was bij de jongens. Leider van het De Samenwerking-Klassement Guus Hoogland (Montfoort) kwam in zijn laatste sprong tot 16.97 meter, maar de smaakmaker was Roy Velis (Benschop). Met technisch mooi verzorgde sprongen wist hij het publiek meermaals op de banken te krijgen. Uiteindelijk kwam hij in zijn beste sprong tot 16.74 meter. De twee moesten hun meerdere erkennen aan Rutger Haanstra (It Heidenskip), die tot een afstand kwam van 17.36 meter. Het verschil was 1.35 meter in het voordeel van Holland.

Femke Rispens (Niehove) was bij de meisjes verreweg de sterkste en zorgde met haar 14.13 meter voor het verschil in de categorie. Laura Maaijen (Haastrecht) kwam met 13.40 als enige meisje in de buurt en liet zien over prima zenuwen te beschikken. De andere meisjes zaten verder dicht bij elkaar, waardoor het verschil ook hier in het voordeel van Friesland uit viel (0.39 meter).

Het grootste verschil werd gemaakt in de junioren categorie. De Friese junioren leverden hier prima prestaties. Thuisspringers Wietse Nauta en Jos Bethlehem wisten afstanden neer te zetten dicht bij hun persoonlijke records. Hier tegenover stond een prima 18.80 meter van Reinier Overbeek (Benschop), echter lieten de andere Hollandse junioren het wat afweten. In de laatste sprong van de wedstrijd kon Overbeek het verschil goedmaken, wanneer hij dik over de 20-meter zou springen, maar dit lukte hem niet, waardoor de Tweekamp winst naar Friesland ging.