Fysiotherapeut versus looptrainer

Sportmedische tips

Vorige week op weg naar huis luisterde ik naar BNR nieuwsradio. Die zender had een interview met Aart Stigter, een bekende Utrechtse marathonloper.

Hij heeft een boek geschreven ter ere van zijn zestigste verjaardag ‘Hardlopen, mijn leven’, getiteld. Deze topatleet vertelt over zijn passie, hardlopen. Mooie herinneringen en ook nog zoveel loopjes te gaan. Wellicht een mooi verhaal voor de Utrechtse Sportkrant.

Hardlopen doet iedereen, maar blessures liggen op de loer. Stigter spreekt over het in harmonie zijn van belasting en belastbaarheid. Je kunt als loper nu eenmaal niet ongestraft zomaar een halve marathon lopen. Je lichaam zal topfit moeten zijn (belastbaarheid) en de afstand kunnen volbrengen (belasting). Ben je niet goed getraind dan kunnen er blessures ontstaan. Vaak zie ik als fysiotherapeut dat de atleet zich meldt met diverse klachten aan zijn of haar lichaam. Het is niet altijd duidelijk wanneer klachten precies zijn ontstaan maar het is wel verdraaid lastig om je voorbereiding op een mooi loopje hierdoor te onderbreken.

Vragen als: wanneer en waar zijn de klachten ontstaan? Heb je onlangs nieuwe loopschoenen gekocht? Maar ook hoe bereid je je voor op de door jou gekoesterde afstand? Deze laatste vraag is van essentieel belang. Je laten begeleiden in groepjes door een deskundige looptrainer zal het loopplezier doen toenemen en de blessurekans laten afnemen. De samenwerking tussen de fysiotherapeut en looptrainer is hierin essentieel.

De looptrainer leert je je hardlooptechniek te verbeteren, biedt je schema’s aan hoe je een, door jou gekozen, afstand kan gaan volbrengen. Door deze training worden spieren sterker, langer en leniger, leer je beter afrollen van je voeten en het controleren van je schouders en armen tijdens het hardlopen.

Als je al deze stappen hebt ondernomen is het natuurlijk niet altijd gezegd dat je geen blessures kunt oplopen. De fysiotherapeut, met kennis van het houdings- en bewegingsapparaat, kan je daarbij helpen om snel weer aan te sluiten in je loopgroepje om je ultieme doel te bereiken.

Paul Looren de Jong is fysiotherapeut bij Lutmers Fysiotherapie onderdeel van Gezondheidscentrum Prinsenhof, Eykmanlaan 433, 3571 JR Utrecht.