Gaan alcohol en een (top)sportprestatie samen?

Voeding Carlien Harms

Gezellig samen een wijntje drinken, een biertje (of twee) met vrienden; al eeuwen drinken mensen alcohol vanwege het sociale aspect.

Alcohol nuttigen is voor velen vrijwel synoniem aan gezelligheid. Alcoholgebruik heeft echter ook een aantal minder aantrekkelijke

Carlien Harms
Carlien Harms

effecten, die zéker voor sporters een goede reden zijn om de alcohol rondom het sporten te laten staan. Bovendien is de essentiële voedingswaarde van alcohol beperkt.

Alcohol ontstaat door gisting van suikers. Het wordt snel opgenomen in het bloed. Binnen een minuut of tien bereikt de alcohol vervolgens je hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Dat kan verschillende effecten hebben. Een hoeveelheid van één tot twee glazen alcohol werkt opwekkend; je voelt je alert en ontspannen en je praat makkelijker. Ook de eetlust neemt toe, de polsslag en ademhaling gaan sneller en de bloedvaten verwijden zich.

Als je dan doorgaat met drinken, word je aangeschoten. Het wordt moeilijker situaties te beoordelen, je bent minder kritisch naar jezelf en je wordt zorgelozer (voor een sporter geen goede situatie natuurlijk). Bij zeven tot acht glazen kan de vrolijke stemming behoorlijk omslaan in neerslachtigheid of agressie. Je gaat moeilijker zien en lopen en praten wordt ook lastig: voor een sporter helemaal géén gewenste situatie.

De alcohol in het bloed wordt afgebroken in de lever. Dat gebeurt in een vast tempo. Het afbreken van één glas alcoholische drank duurt één tot anderhalf uur. Wanneer je dus vier glazen wijn hebt gedronken, ben je zo’n vier tot zes uur met de afbraak van alcohol bezig. Zo lang blijf je ‘onder invloed’.

Bij de afbraak van alcohol door de lever wordt eerst een giftige stof gevormd: aceetaldehyde. Deze stof wordt verder afgebroken en uiteindelijk verbrand in de lichaamscellen. De verbranding van één gram alcohol levert zo’n zeven kilocalorieën energie.

Een matige hoeveelheid alcohol kan door het lichaam goed verwerkt worden. Bij overmatig gebruik gebeurt de omzetting via een ander afbraakproces. Hierbij komen giftige en kankerverwekkende stoffen vrij.

Rondom trainingen en wedstrijden heeft het gebruik van alcohol nog een ander nadeel. Door alcohol droog je namelijk uit. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam doordat het de urineproductie stimuleert. Dit is natuurlijk een erg ongewenst neveneffect. Bij trainingen en wedstrijden is een goede vochtbalans van het lichaam juist erg belangrijk.

 

Wat is een kater?

Het gevoel dat je hebt bij een kater, is de meeste mensen wel bekend. Een kater gaat gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Je bent wel eens fitter uit je bed gestapt. Maar hoe komt dat?

De belangrijkste oorzaak van een kater is vochtverlies tijdens het drinken. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.

Naast vochtverlies speelt ook de giftige stof aceetaldehyde een rol. Aceetaldehyde wordt gevormd tijdens het afbraakproces van alcohol. Het lichaam wil deze stof wel zo snel mogelijk afvoeren, maar is – afhankelijk van het drinktempo – soms niet snel genoeg.

Alcohol kan er ten derde ook voor zorgen dat het maagslijmvlies geïrriteerd raakt. Je kunt je voorstellen dat je je daardoor misselijk kunt voelen.

Tot slot zitten er in drank nog een paar andere stofjes die voor een kater kunnen zorgen: de zogeheten foezelalcoholen. Deze soorten alcohol komen in zeer kleine hoeveelheden voor, maar ze zijn giftig en worden trager afgebroken dan ‘gewone’ alcohol. In wodka zitten de minste foezelalcoholen, in pruimenbrandewijn de meeste.

Heb jij je ook wel eens voorgenomen om nooit meer te drinken toen je met een kater wakker werd? Nu je het bovenstaande hebt gelezen, zal het je vast minder moeite kosten om jezelf aan dat voornemen te houden.

 

www.carlienharms.nl