Gaat Valverde optreden als gids voor Van Vleuten?

Wielrennen Hans van Ommeren

Regelmatig heeft ze getraind in de Sierra Nevada. Annemiek van Vleuten kent de weg een beetje in het Spaanse hooggebergte. Misschien wil Alejandro Valverde volgend jaar wel als gids optreden, nu de huidige wereld- en Europees kampioene een contract heeft getekend bij Movistar. Al jaren een topploeg in het mannenpeloton, met de komst van de geboren Utrechtse wil de Spaanse telecommunicatiegigant zich ook bij de vrouwen manifesteren.

De transfer van Van Vleuten hing al enige weken in de lucht. Haar contract bij Mitchelton-Scott liep af en over de toekomst van de Australische ploeg hangt een sluier van onzekerheid. Eerder was er sprake van een overname door een Spaanse liefdadigheidsorganisatie tot oprichter en manager Gerry Ryan ineens meldde dat de deal niet doorging.

De stap van Van Vleuten – na 5 jaar Mitchelton-Scott nu 2 jaar Movistar – is deels een uitvloeisel van contacten in het verleden. Op uitnodiging ging ze wel eens mee op hoogtestage met de mannen van Movistar en speelde zelfs een potje tafeltennis met Valverde, nog steeds de onbetwiste aanvoerder van het huidige Spaanse wielrennen.

‘Het voelt als familie,’ zegt Van Vleuten op de website van Movistar. Daar wordt haar komst vol trots aangekondigd. ‘De beste wielrenster ter wereld van de afgelopen drie jaar’ moet de ambities van de vrouwenploeg van Movistar een boost geven. ‘Ze is een renster die in staat is te domineren in de bergen, in de race tegen de klok en in eendagskoersen. Altijd met een enorme toewijding en autoriteit.’

 

 

Nieuwe energie

De 37-jarige Van Vleuten zegt nog altijd erg ambitieus te zijn. De overstap geeft de Wageningse nieuwe energie. ‘Ik werk graag met jonge talenten. Ik hoop ze te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling en het wielrennen in Spanje naar een hoger niveau te kunnen tillen.’ Ze zegt te houden van de Spaanse mentaliteit. ‘Het zijn mensen die hard trainen, maar ook weten hoe ze plezier moeten maken. En een gelukkige renner is veel sterker.’ Ze voelt zich thuis in Zuid-Europa met zijn Latino-cultuur. ‘Ik heb het gevoel ook wat Latino-bloed te hebben.’

Sportieve doelen blijven er wel degelijk op het persoonlijke vlak. De grootste ligt ongetwijfeld in Japan, waar hopelijk volgend jaar de Olympische Spelen doorgang kunnen vinden. Die titel ontbreekt nog op haar palmares, waar meer dan 70 overwinningen in UCI-koersen op prijken.

Dit jaar mikt de veelvraat – ze won bijna alle koersen waar ze dit jaar startte – op een derde triomf in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Die begint op 11 september en duurt tot en met 19 september. Daarna volgen klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en natuurlijk Parijs-Roubaix, nieuw voor de vrouwen en een koers die Van Vleuten met rood zal hebben omcirkeld. In november volgt dan nog een appetijtelijk toetje, de driedaagse Vuelta voor vrouwen. In de Madrid Challenge zal ze zonder twijfel hartstochtelijk worden toegejuicht door nieuwe fans.