Gaga

American Football Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Het begint met absurd vlagvertoon en marcherende militairen, behangen met onderscheidingen van de afgelopen zevenendertig carnavalsedities van Breda tot Kadier en Keer. Dan scheren er gevechtsvliegtuigen met oorverdovend lawaai over het slagveld, krijst een mislukte vogelverschrikker (Oh say! Can you see...) en bestormen opgefokte, gehelmde mastodonten het strijdtoneel.

Mijn hemel, hoeveel redenen heb je nodig om gewoon de tv uit te zetten. Maar nee, juist dán schenk ik het glas vol en dip

Pim van Esschoten

de nachos in de guacamole. Ik ga er voor zitten. De Super Bowl is mijn sportieve guilty pleasure, zeg maar. Of beter, American football fascineert me. En de finale tussen de Falcons en Patriots is nu eenmaal de piek van het seizoen.

Voor ons oude Europanen lijkt de sport van ver buiten de dampkring te komen. Maar als je maar vaak genoeg hebt gekeken naar het eindeloze geschuif van de voetbal tussen enkele verdedigers die het verder ook niet weten, dan kan een potje football heel aanstekelijk zijn. Actie na actie na actie; de aanval speelt altijd met het mes op de keel; het móet. Dat zorgt voor tactische meesterzetten, risico’s, wendingen.

Okay, het staat stijf staat van de anabolen steroïden. En de speler zonder ‘gegarandeerd’ contract die met zes gescheurde kniebanden het strijdtoneel verlaat, hoeft niet te rekenen op een sociaal vangnet. Toch telt de NFL (de bond) wel de inkomsten van álle teams bij elkaar op en verdeelt ze gelijkelijk over die teams. NFL-socialisme, wordt wel gezegd. Bovendien, de Super Bowl bindt miljoen Amerikanen in miljoenen huiskamers om samen naar een sportwedstrijd te kijken.

In Utrecht is het een niche. Eén party slechts. Bij Mick O’Connells wordt al járen een Super Bowl Party gehouden waar vooral de Dominators op afkomen. In 2005 organiseerden ze het nog zelf. ‘In een kraakpand aan de Voorstraat,’ vertelt Ilja Versteeg. Toen ze een jaar later bij de Ierse pub aan het Jansdam aanklopten, was er een aarzeling of het wel zou aanslaan. Die was snel weg. Versteeg: ‘Ook zondag zit het weer ramvol.’

Het valt de oprichter van de Dominators op dat mensen die nooit naar football kijken, tóch voor de Super Bowl gaan zitten. Ze zien het niet helemaal uit, maar pikken de show tijdens de rust allicht nog mee. Dit jaar met Lady Gaga. Maar wie er in Houston ook zingt, het licht gaat niet uit voordat the fat lady sings.