Galgenwaard geniet met volle teugen

Voetbal Hans van Echtelt

Het gebeurt niet vaak dat de fans van FC Utrecht met een gerust gevoel het eindsignaal afwachten. Meestal is het bibberen tot de laatste minuut. Hoe anders verliep de tweede helft in de thuiswedstrijd tegen Sparta. Het was smullen geblazen. Geen angstig gevoel bij de toeschouwers, maar doorlopend waarderend applaus. Dus eigenlijk ‘showtime’ in Galgenwaard, het ene doelpunt was immers nog mooier dan het andere. Het was genieten geblazen.

Uiteindelijk stond er 5-1 op het scorebord, de tegengoal was het enige smetje op een mooie middag, een waardig vervolg op de bekersensatie tegen Ajax. Met hoofdrollen voor aanvoerder Simon Gustafson, terecht uitgeroepen tot man-of-the-match. En natuurlijk voor Bart Ramselaar, weer eens in de basis, en dat beklemtoonde de Amersfoorter met twee mooie goals. En omdat ook Adrian Dalmau zijn aandeel in de score opeiste en eindelijk weer eens fit bleek, werd het een perfecte voetbalmiddag.

Dat het juist tegen Sparta zo positief zou verlopen, lag niet in de lijn der verwachtingen. De Rotterdamse formatie lonkte immers stiekem naar het linkerrijtje. En trainer Henk Fraser had tevoren aangegeven dat hij deze wedstrijd als een belangrijke test zou zien. Lijfsbehoud is zijn eerste prioriteit maar Sparta zou in staat moeten zijn om in Galgenwaard behoorlijk op de been te blijven. Dat lukte voor rust nog wel, de 1-0 van Ramselaar viel pas in de 44e minuut.

Maar in de tweede helft liet FC Utrecht misschien wel voor het eerst in dit seizoen hoeveel goede voetballers de huidige selectie telt. Na de wanvertoningen tegen Twente en RKC leek de ploeg nu vrijuit te voetballen en werd zeker na rust geen overbodig gebruik gemaakt van traag breedtevoetbal. Het logische gevolg was dat Galgenwaard – met ruim 20.000 bezoekers goed gevuld – massaal achter de ploeg ging staan. Zoals trainer John van den Brom na afloop terecht opmerkte: ‘Dit is het voetbal dat ikzelf maar zeker ook ons publiek, weet te waarderen.’

Een opmerkelijke rol was er ook dit keer voor Sean Klaiber die afgelopen woensdag tegen Ajax huilend het veld afliep vanwege een fatale gele kaart. Nu was hij de gevierde man tussen zijn teamgenoten omdat de vleugelverdediger bij bijna alle treffers het voorbereidende werk had afgeleverd. ‘Ik moet over tot de orde van de dag, die kaart kan ik niet meer terugdraaien,’ zei Klaiber na afloop tegen de journalisten. ’Ik ga het team in de voorbereiding op de finale op mijn manier steunen.’