Geen Brinkfeest in Tour de Schalkwijk

Wielrennen Hans van Echtelt

De Tour de Schalkwijk 2021 zal de traditionele apotheose missen. Morgen geen Brinkfeest waar de renners en hun ploegen in de bloemen worden gezet. Meestal loopt het dorp massaal uit voor deze afsluiting maar vanwege de corona-maatregelen zal dit festijn niet doorgaan. Wel worden op bescheiden wijze de winnaars van de diverse klassementen gehuldigd op een terrein naast de brandweerkazerne, maar dit evenement is alleen toegankelijk voor directe familieleden.

Zo zal uw verslaggever helaas de originele uitreiking van de diverse onderscheidingen moeten missen en dat was ieder jaar weer een ludiek gebeuren. Voor alle 99 renners zal er een prijs zijn, die wordt toegekend door de ploegleiders. Zo is er een prijs voor ‘de meest goedlachse renner’ of voor ‘de scheet van de week’. Ook de meest pechvolle deelnemers krijgen een aparte vermelding evenals de meest strijdvaardige coureur. Het zou me niet verbazen als Jop van Dijk die prijs krijgt omdat hij deze week bij een massale valpartij betrokken was. Vervolgens klauterde hij weer gehavend op en won vervolgens de etappe.

Zo zijn er meer mooie verhalen te vertellen over deze Tour waarin Joost Geerdes een verdienstelijk debuut maakte als opvolger van de welbespraakte broers Kees en Henk van Gestel. Joost kon bij de finish vrijwel steeds binnenkomende renners bij naam en toenaam vermelden, een kunst op zich. Zo zal het zondagmiddag ook gaan bij de afsluitende tijdrit die rond twaalf uur begint. De twee favorieten Quint Vermeulen en geletruidrager Tijs van Zijl zullen een verwoed seconden spel uitvechten om de eindzege. En de winnaar zal met zijn familie in de wetering springen zoals de traditie wil. Vandaag hebben ze al kunnen wennen aan het koude water toen het hele tourgezelschap zich aan het spelonderdeel ‘polderen’ waagde. Anderhalf uur lang mochten alle sloten en andere watertjes rond Schalkwijk onveilig gemaakt worden en keert iedereen bemodderd huiswaarts. Het hoort allemaal bij dit unieke evenement.