Geen derde medaille Femke Bol na diskwalificatie relayteam

Overig nieuws Redactie

Femke Bol zal niet met een derde medaille terugkeren uit Amerika. Het vrouwen estafetteteam van de 4x400 meter werd op de WK atletiek in Eugene na een mislukte wissel gediskwalificeerd. Nederland leek zich na een weergaloze inhaalrace van slotloopster Bol alsnog als nummer drie geplaatst te hebben voor de finale, maar werd op grond van de reglementen uit de uitslag geschrapt. In Tokio eindigde Nederland als zesde op deze discipline.

Wat moeten de Nederlandse estafetteteams zonder Femke Bol en Lieke Klaver? In het zilver van de mixed 4x400m estafetteploeg hadden de twee vrouwen al een groot aandeel maar hoezeer Nederland afhankelijk is van hun inbreng werd helemaal duidelijk op de 4x400m van de vrouwen. Nederland leek na een foute wissel van tweede loopster Lieke Klaver op derde loopster Cathelijn Peeters kansloos tot Femke Bol opnieuw etaleerde in de vorm van haar leven te verkeren. De Amersfoortse rukte op van plaats zeven naar plaats drie en dat was genoeg om de finale te bereiken.

Ware het niet dat de wedstrijdleiding in de reglementen dook.  Debutant Peters was bij het graaien naar het stokje ten val gekomen en had daarbij ogenschijnlijk een andere atlete gehinderd. Maar daar viel de jury – terecht – niet over. In de wisselzone gaat het er immers altijd wel enigszins hectisch aan toe. Nee, op grond van artikel 24.6 had Peeters eerst twintig centimeter terug moeten lopen naar de plaats waar het stokje de grond had geraakt. Het leidde tot ongeloof in het Nederlandse kamp, waar Femke Bol de stemming als volgt verwoordde: ‘We laten het stokje vallen en eindigen desondanks bij de eerste drie. Wat hebben we nu eigenlijk misdaan?’

Bol en Klaver, inmiddels al een beetje routiniers op grote kampioenschappen, vingen de debutante op onder het motto: ‘dit kan iedereen overkomen, we zijn hier als team.’

Het duo had opnieuw grote indruk gemaakt in de voorronde van de estafette. Na startloopster Hanneke Oosterwegel ging Lieke Klaver, de nummer vier van de individuele 400 meter vlak, verschillende atletes voorbij om als derde haar rondje te volbrengen. Na de mislukte overname was het vervolgens aan Bol om er toch nog een finaleticket uit te slepen. Ze slaagde met glans totdat de wedstrijdleiding een streep zette door de tijd van 3.28,58.