Geen eredivisie badminton tijdens strenge lockdown

Badminton Redactie

Badminton Nederland heeft in samenspraak met de eredivisie-verenigingen besloten om de competitie niet te hervatten tot in ieder geval 19 januari 2021. Gebrek aan fondsen en ruimte liggen aan deze beslissing ten grondslag. In januari wordt bekeken hoe en of de eredivisie weer opgestart kan worden als de situatie dit toelaat. Een aangepast format behoort tot de mogelijkheden.

De topsportcompetities mochten per 17 december jl opstarten, dat gold ook voor de eredivisie badminton, waarin ook Decorette BC Amersfoort uitkomt. De badmintonbond stelt dat er veel haken en ogen zitten aan het door NOC*NSF opgestelde protocol voor topsportcompetities. Het gaat hierbij onder andere om de kosten voor coronatesten en extra reiskosten die Badminton Nederland en de verenigingen momenteel moeilijk kunnen dragen. Daarnaast beschikt een deel van de verenigingen waarschijnlijk niet over de eigen sporthal en is de mening onder de spelers verdeeld.

Ook stelt de badmintonbond dat het kabinet iedereen in de maatschappij vraagt om het aantal reisbewegingen te beperken om het coronavirus terug te dringen. ‘Met het herstarten van de eredivisie belasten we niet alleen de spelers maar ook wedstrijdfunctionarissen en vrijwilligers met reisbewegingen, testen en gezondheidsrisico’s. We hebben dan ook besloten om gezamenlijk onze verantwoordelijkheid hierin te nemen en de eredivisie tijdens de strenge lockdown niet op te starten.’

 

Eredivisie

De eredivisie is de hoogste klasse van het Nederlandse Badminton in competitieverband en is opgebouwd uit twee fases. In fase 1 spelen de tien teams in een halve competitie tegen elkaar. Dit houdt in dat ze in de eerste fase eenmaal tegen elkaar spelen.

In de tweede fase worden de teams onderverdeeld in twee poules van 5. De nummers 1 t/m 5 spelen vervolgens een hele competitie. Na deze competitie spelen de nummers 2 en 3 een halve finale om te bepalen wie tegen de nummer 1 mag strijden in een finale om het landskampioenschap. De nummers 6 t/m 10 spelen in een hele competitie voor handhaving. De nummers 9 en 10 kunnen direct degraderen of spelen promotie/degradatie wedstrijden tegen teams uit de eerste divisie.

Hoe de eredivisie na 19 januari wordt ingericht is nog niet duidelijk.