Geen medaille voor Simon de Wijs

Bridge Redactie Utrechtse Sportkrant

Geen medaille voor Simon de Wijs op het WK bridge in het Franse Lyon. De bridgeprofessional uit Doorn sneuvelde met het open team in de kwartfinale van de Bermuda Bowl tegen het zwakker geachte Nieuw-Zeeland. De Wijs had eerder al twee maal goud veroverd op het hoogste mondiale podium. Ook voor de Nederlandse vrouwen was een plaats bij de beste acht het eindstation.

Een paar duizend bridgers telt Nieuw-Zeeland, tegen Nederland meer dan 100.000 in wedstrijdverband. Nog nooit bereikten de eilandbewoners de knock out-fase. Maar tegen Nederland lieten de ze goed, gedegen bridge zien en sloegen ze in de laatste set van 16 spellen keihard toe.

Oranje zag de kleine voorsprong meteen al veranderen in een achterstand en kreeg nimmer grip op de Kiwi’s. Bij Nederland ontbrak het sterpaar Brink-Drijver, waardoor Simon de Wijs met Bauke Muller het team moesten dragen. Dat lukte niet, ook al omdat kleine fouten meedogenloos worden afgestraft op het WK.

Wel werden ze derde in de butler van de round-robin. Verrassend was voorts de uitschakeling van Amerika-1 door Bulgarije.

De vrouwen waren kansloos tegen China. Na de eerste dag leefde nog een sprankje hoop omdat na een dramatische eerste zitting het team een behoorlijke veerkracht had getoond. Op de tweede dag kwam evenwel de halve finale nooit echt in zicht.