Geen nominatie Dafne Schippers, wel voor Sharon van Rouwendaal

Sportprijzen Redactie

Geen Dafne Schippers, wel Annemiek van Vleuten en Sharon van Rouwendaal. Verschillende sporters uit de regio Utrecht staan op de kandidatenlijst voor het jaarlijkse nationale Sportgala. Ook snowboardster Bibian Mentel, tweemaal goud op de Paralympics in Zuid-Korea, is genomineerd. Op woensdag 19 december zullen de beste sporters van 2018 worden gekozen.

Ferry Weertman uit Naarden is een van de genomineerden voor de titel sportman van het jaar. Hij werd Europees kampioen open water zwemmen op de 10 kilometer na een fenomenale inhaalrace die eindigde in een fotofinish. Bij de mannen staan liefst 17 namen op de eerste kandidatenlijst onder wie de winnaar van vorig jaar, wielrenner Tom Dumoulin.

Bij de vrouwen kon Dafne Schippers de jury niet overtuigen met haar bronzen plakken op de WK atletiek. De Utrechtse, vorig jaar gekroond tot sportvrouw van het 2017, is dan ook de meest opvallende afwezige op de kandidatenlijst met 14 namen. Wel genomineerd is open water zwemster Sharon van Rouwendaal die op de EK in Schotland liefst drie titels veroverde. Alsof dat nog niet genoeg was voegde de Baarnse er nog een zilveren medaille aan toe.

Goud was er ook voor Annemiek van Vleuten op het WK tijdrijden. De in Vleuten geboren wielrenster schreef daarnaast onder meer de Giro Rosa – de Ronde van Italië voor vrouwen – en de Boels Ladies Tour op haar naam. Collega en concurrente Anna van der Breggen, wereldkampioene in de wegwedstrijd, is eveneens genomineerd.

 

Strijd tegen kanker

Bij de paralympiërs behoort snowboardster Bibian Mentel tot de kandidaten voor de titel in deze categorie. De Loosdrechtse voert al jaren strijd tegen kanker en veroverde dit jaar tweemaal goud op de Paralympische Spelen in PyeongChang. Drie maanden daarvoor werd ze nog bestraald. De 46-jarige Mentel, geboren in Utrecht, maakte onlangs in De Wereld Draait Door bekend dat ze een punt zet achter haar topsportcarrière. Ze wil als ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité kinderen enthousiast maken voor sport.

Diede de Groot uit Oudewater is eveneens kandidaat voor de titel paralympiër van het jaar. De rolstoeltennisster heeft zich als een komeet ontwikkeld en hoopt in de voetsporen te treden van haar beroemde streekgenote Esther Vergeer.

Bij de coaches is Peter Schep genomineerd. De Amersfoorter, geboren in Lopik, heeft de duurselectie van de baanrenners onder zijn hoede die op de WK in Apeldoorn tal van medailles in de wacht sleepte.

De lange lijst van kandidaten wordt op 2 december teruggebracht tot drie kandidaten per categorie. Het Sportgala wordt op 19 december in Amsterdam gehouden en live uitgezonden op tv. Dan mogen de sporters en coaches hun stem uitbrengen, die voor 50 procent meetelt. De andere 50 procent komt van de vakjury onder leiding van voormalig topvolleyballer Bas van de Goor.