Geen plek voor Utrechters in hoogste korfbalcompetitie

Korfbal Redactie

In de zaal komen verschillende clubs uit de provincie Utrecht elkaar tegen op het derde korfbal niveau van Nederland: de overgangsklasse. De Veenendalers van SKF spelen in poule A, waarin verder alleen ploegen uit Noord-Nederland uitkomen. De uitwedstrijden worden minstens 100 kilometer verderop gespeeld, wat voor meereizende fans toch een uitdaging genoemd mag worden.

In de zaal komen verschillende clubs uit de provincie Utrecht elkaar tegen op het derde korfbal niveau van Nederland: de overgangsklasse. De Veenendalers van SKF spelen in poule A, waarin verder alleen ploegen uit Noord-Nederland uitkomen. De uitwedstrijden worden minstens 100 kilometer verderop gespeeld, wat voor meereizende fans toch een uitdaging genoemd mag worden. De eerste wedstrijd van het zaalseizoen werd verrassend verloren van het Friese Drachten, waardoor de club geen prettig begin heeft gemaakt. Na drie wedstrijden nemen de Veenendalers een zesde plek in poule in.

In de overgangsklasse B speelt DOS uit Westbroek ook in een Noord-Nederlandse poule, waar het tegenstanders in verre zalen in Assen en Putten mag bezoeken. Andere clubs in de poule liggen echter wat dichterbij voor de Westbroekers die hun eerste wedstrijd van het zaalseizoen wonnen van AVO uit Assen. Na drie gespeelde wedstrijden staat de club uit Westbroek op een derde plek. De Christelijke korfbalvereniging D.O.S. heeft ruim 160 leden in elf teams die competitiewedstrijden. Daarnaast speelt ook een grote groep recreanten en een aantal kinderen korfbal bij de club. De veldwedstrijden worden naast het clubhuis in Westbroek gespeeld, maar voor de zaalcompetitie wordt uitgeweken naar de Vierstee, de sporthal van Maartensdijk.

In de overgangsklasse C vinden we drie Utrechtse clubs terug: Tweemaal Zes (TZ) uit Maartensdijk, OVVO uit Maarssen en SDO uit Kamerik spelen in dezelfde poule die verder aangevuld is met clubs uit Zuid-Holland. Het team uit Maartensdijk maakte een goede start van het nieuwe seizoen door te winnen van Oranje Wit uit Dordrecht. OVVO en SDO maakte een minder gelukkige start door allebei te verliezen. In poule C neemt Tweemaal Zes momenteel de derde plek in, de twee regiogenoten OVVO en SDO bezetten respectievelijk de zesde en achtste (laatste) plek.

Maarssense korfbalclub Op Volharding Volgt Overwinning (OVVO) heeft drie seizoenen met het eerste team in de Korfbal League gespeeld. Na degradatie in 2015 ligt de focus dan ook op promotie naar de hoogste korfbalcompetitie. Tot die tijd vormen ze een vaste waarde in de overgangsklasse. Ook op het veld bezetten ze halverwege het seizoen een vierde plek in poule B, (zie kader). De club uit Maarssen bestaat al sinds 1934 toen het werd opgericht in naburig dorp Tienhoven. Na de oorlog verhuisde de club naar Maarssen waar het ledenaantal door bleef groeien, sportpark Daalseweide mocht bouwen en meerdere kunstgrasvelden kon realiseren. Anno 2019 telt de club een 400 leden die wekelijks actief zijn op het veld of in de zaal.

TZ werd in 1968 opgericht en wist toen één team samen te stellen onder de leden. Anno 2019 heeft TZ 275 leden en 19 teams, waarnaast ook nog recreanten en de allerkleinsten, de kangoeroes, actief zijn bij de club. Net als DOS worden de thuiswedstrijden in de zaalcompetitie in de Vierstee in Maartensdijk gespeeld, de wedstrijden veldkorfbal worden op de eigen kunstgrasvelden gespeeld.

Samenwerking Doet Overwinnen (SDO) is een vaker voorkomende naam in korfballend Nederland; maar liefst vijf clubs dragen deze naam. Ook de provincie Utrecht heeft een SDO, en wel in Kamerik. Ongeveer 200 van de 4000 inwoners van het dorp, dat tot de gemeente Woerden behoort, zijn lid van de korfbalclub die sinds 2012 in de hoofdklasse uit komt.

 

Eerste en tweede klasse

Synergo uit Utrecht (de huidige nummer vier van de poule), Victum uit Houten (vijfde) en Fiducia uit Vleuten (zevende) komen uit in poule C van de eerste klasse.

Antilopen uit Leusden, MIA uit Amersfoort en Nova uit De Bilt zijn de laatste clubs uit de eerste klasse; zij maken deel uit van poule D. De clubs nemen respectievelijk een vierde, vijfde en achtste plek in.

In de tweede klasse vinden we tenslotte Woudenberg (tweede plek), Viko uit Vianen (derde) en Luno uit Linschoten (zevende) terug.


Lees hier het tweede deel van het artikel over de korfballers in de regio Utrecht. 

 


 

Eerste helft veldcompetitie voorbij

De veldcompetitie korfbal kent een rustpauze. Met wisselend succes hebben de Utrechtse clubs zich gehandhaafd in de competities waar ze in uitkomen met onderstaand tussenresultaat:

ClubPlaatsVeldcompetitiePositiePuntenWinVerliesGelijk
DaltoDriebergenHoofdklasse B114710
SKFVeenendaalHoofdklasse B81071
DOS (W)WestbroekOvergangsklasse B213611
AntilopenLeusdenOvergangsklasse B65251
Tweemaal ZesMaartensdijkOvergangsklasse B74260
OVVOMaarssenOvergangsklasse C410530
SDOKamerikOvergangsklasse D212620
MIAAmersfoortEerste klasse B56242
SynergoUtrechtEerste klasse C212620
VictumHoutenEerste klasse D64250
NovaDe BiltEerste klasse C80080
VikoVianenEerste klasse C58440
FiduciaVleutenTweede klasse D312620
LunoLinschotenTweede klasse D73161

 

In april 2020 gaat de veldcompetitie weer verder waar het gebleven was. Het seizoen loopt tot eind juni waarna middels het NK Veldkorfbal bepaald wordt wie zich korfbal kampioen van de Nederlandse velden mag noemen. Na de zomer begint dan weer het nieuwe veld korfbal seizoen.