Geen roze trui voor Nederland

Wielrennen Redactie

Geen Mitchelton Scott van Annemiek van Vleuten, geen Boels-Dolmans van Anna van der Breggen en geen CCC - Liv van Marianne Vos, maar het Duitse Canyon//SRAM deelde de eerste klap uit in de Giro Rosa. Een pittige ploegentijdrit over bijna 19 kilometer zorgde meteen voor behoorlijke verschillen in de openingsetappe van de Ronde van Italië voor vrouwen.

Een Giro Rosa die het zonder de Gavia moet doen. Net als bij de mannen zorgt lawinegevaar ervoor dat de organisatie de fameuze berg uit het parcours heeft moeten schrappen. Er is een alternatieve route uitgestippeld die de goedkeuring kan dragen van Van Vleuten. De geboren Utrechtse is vertrouwd met het hele hooggebergte daar. ‘Treurig om te horen dat we niet op de Gavia finishen, maar veiligheid gaat boven alles. Gelukkig ken ik de nieuwe finish op de Passo di Fraile ook erg goed.’

Canyon//SRAM bleef vrijdag Bigla 24 seconden voor en sloeg een gaatje van 45 tellen met CCC – Liv. Mitchelton-Scott verloor 53 seconden en nummer vijf Boels-Dolmans zelfs 1.04. De eerste roze trui komt om de schouders van de Poolse Kasia Niewiadoma, die in april de Amstel Gold Race voor vrouwen won door in een adembenemende sprint Van Vleuten te kloppen.