Geen titel voor Annemiek en Diede, wel voor Hugo op Sportgala 2019

Sportprijzen Redactie

Hugo Haak is verrassend uitgeroepen tot de Coach van het Jaar. De ‘wielrenner’ versloeg daarbij twee ‘voetballers’, Ajax-coach Erik ten Hag en de vrouw die bijna wereldkampioen werd met de Nederlandse voetbalvrouwen, Sarina Wiegman. Annemiek van Vleuten (sportvrouw) en Diede de Groot (paralympisch sporter) grepen naast de titel in hun categorie.

Haak beëindigde twee jaar geleden zijn actieve sportcarrière als baansprinter. De Vianer rolde meteen door naar het coachschap, eerst als assistent en vrij snel daarna werd hij benoemd tot de bondscoach van de teamsprinters. Die behoren inmiddels tot de wereldtop, sterker, ze zijn misschien wel de topfavoriet voor olympisch goud in deze discipline volgend jaar in Tokio.

Annemiek van Vleuten werd in september op fenomenale wijze wereldkampioen op de weg. Toch had ze bij de sportvrouwen een harde noot te kraken. Atlete Sifan Hassan won zelfs tweemaal goud op de WK en deed dat op al even imponerende wijze als de in Utrecht (Vleuten) geboren wielrenster. Hassan werd dan ook gekroond tot de Sportvrouw van het Jaar op het jaarlijkse Sportgala van de NOS.

Diede de Groot uit Oudewater won zo’n beetje alles wat er te winnen was in het rolstoeltennis, maar het was niet genoeg voor de titel van Paralympische Sporter van het Jaar. Die ging naar wielrenner/triatleet Jetze Plat, wereldkampioen op de weg, tijdrijden en paratriatlon. Sportman van het Jaar werd wielrenner/veldrijder/mountainbiker Mathieu van der Poel en de prijs van beste sportploeg ging naar de Nederlandse handbalvrouwen die onlangs historie schreven met de wereldtitel.

De Fanny Blankers Koen Carrière Prijs was voor tennisser Richard Krajicek. Keet Oldenbeuving, oftewel Skatekeet, uit Utrecht werd uitgeroepen tot het Talent van het Jaar. Ze behoort als 15-jarige skateboardster al tot de Europese top. Eerder werd bekend dat het doelpunt van Jackie Groenen dat de Oranje-voetbalvrouwen in de WK-finale bracht gekozen is tot het Sportmoment van het Jaar.