Geen trofee voor Amersfoortse cupfighter de Vriendenkring

Bridge Redactie

De Vriendenkring is er niet in geslaagd een beker mee naar Amersfoort te nemen. De bridgers uit de Keistad hadden zich geplaatst voor twee van de drie nationale bekerfinales, maar konden zowel in de strijd om de NBB-beker (laatste) als de hoofdklassebeker (voorlaatste) geen potten breken. In de hoofdklassefinale was de laatste plaats bestemd voor het Utrechtse Dombo.

Logo De Vriendenkring

Dat de Vriendenkring slechts een minieme kans zou maken op de NBB-beker was vooraf wel duidelijk. In deze zwaarste bekercompetitie moesten de Amersfoortse amateurs het opnemen tegen louter gesponsorde teams. De Vriendenkring had de eindstrijd bereikt na een thriller tegen zustervereniging BCO uit Utrecht. Na enkele hertellingen bleek het treffen gelijk geëindigd en moest er geloot worden wie tot winnaar van de halve finale kon worden uitgeroepen. Dat ging via het trekken van een kaart. De Amersfoortse harten 3 won het uiteindelijk van de Utrechtse harten 2…

Enkele jaren geleden had de Vriendenkring voor een daverende verrassing gezorgd door de NBB-trofee voor de neus van de bridgeprofessionals weg te kapen. Nu was het clubteam kansloos, al werd op de eigen website nog wel even gerefereerd aan het dappere optreden van Emmen tegen eredivisiematadoren als Ajax, PSV en Feyenoord. Maar een stunt zat er ditmaal niet in. ’t Onstein-1 won de bokaal, voor ’t Onstein-2 en het Witte Huis-1. De Vriendenkring werd vierde, maar bevestigde eens te meer haar imago als cupfighter door voor de derde keer in vier jaar de finale te bereiken.

In de finale om de hoofdklassebeker was de regio Utrecht sterk vertegenwoordigd met twee teams bij de laatste vier, de Utrechtse studentenvereniging Dombo en de Vriendenkring. Leidschenhage (winnaar) en US Uil (Amsterdam) waren echter te sterk voor de Vriendenkring, terwijl Dombo kennelijk al haar kruit verschoten had in de voorronden of met haar hoofd reeds was bij het eigen, landelijk vermaarde viertallentoernooi op Hemelvaartsdag. De Elffersbeker was voor ENPS-Quibus uit Amsterdam.

Bij het NK pupillen ging de titel met grote voorsprong naar team De Wijs en co. Lotte en Sarah de Wijs uit Doorn speelden met Martijn Goor (Houten) en Wout Klarenbeek (Utrecht) en dit team zal deze zomer ook naar het EK voor pupillen in Noorwegen gaan.