Geen Utrechts succes op NK Lead 2017

Lead Willem van der Steeg

Tijdens het NK Lead Sportklimmen op zaterdagavond 18 november in Klimcentrum Neoliet te Utrecht, hebben de Utrechtse Lonneke Tabak en de Nieuwegeiner Zeno Schaekers het podium niet weten te bereiken. In een zinderende atmosfeer met 600 aanwezigen eindigde Tabak als elfde en moest Schaekers het doen met de achtste plek.

Nummer vier Iris Straatsma in de spotlight tijdens haar race. Foto: Jan Kruidenberg/Utrechtse Sportkrant

Bij Lead is het de bedoeling dat de deelnemers binnen zes minuten zo hoog mogelijk tegen een steile, ongeveer twintig meter hoge, overhangende rotswand op klimmen.

Hoewel er meer in had gezeten dan een elfde plek kijkt Tabak toch tevreden terug op het NK. ‘Ik was hier als zesde geplaatst, er had dus meer in gezeten. Ik baal enorm, want ik maakte een grote fout. Ik haakte mijn touw niet op tijd in de clip, waardoor ik niet goed uitkwam. Ik weet nu dus wat ik volgend jaar moet doen. Zo’n eerste keer is ook wel wennen. Vooraf zit je in isolatie, omdat je het parcours nog niet mag zien. Je hoort dan de harde muziek en het gejoel van het publiek. Dat geeft wel spanning. Toen ik echter begon te klimmen viel dat weg. Voor volgend jaar ga ik keihard trainen, want dat ik hier weer bij wil zijn, dat staat vast.’

Bij Zeno Schaekers overheerste de teleurstelling. ‘Ik had verder willen komen, maar het ging te vroeg mis. Ik ben nu ook niet eens moe.’

De Utrechtse wethouder van Sport, Paulus Jansen, reikte de prijzen uit. ‘Ik begrijp niet dat ze zo hoog komen. Ik ben met de SP fractie ook wel eens wezen klimmen, maar dat was gewoon recht omhoog. Dit is echter een toplocatie.’ Op de vraag of hij het nu hier ook wel eens wil proberen, antwoorde Jansen lachend: ‘Alleen als ze ook een ‘watjeswand’ hebben, want wat ik vanavond heb gezien dat is ‘magic’, waanzinnig.’

 

Ambitie

Voorzitter Joachim Driessen van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) kijkt met een tevreden blik terug op het NK Lead. ‘We hebben kunnen zien waarom Lead het koningsnummer is bij het klimmen. Ik heb hele mooie sport gezien met een uitdagend parcours.’ Driessen steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken. ‘We hebben nu 60.000 leden en daarvan klimmen er 33.000 minimaal één keer in de week. We zijn een jonge, snelgroeiende sport. Ik zeg altijd dat we de grootste klimbond zijn van de landen zonder bergen. Elk kind kan in bomen klimmen, het is nu steeds meer mogelijk dat ook in sportverband te doen. Er komen namelijk steeds meer klimlocaties bij in Nederland. Het doel is om in 2020 bij de Olympische Spelen in Tokyo één of twee Nederlanders aan de start te krijgen. Ik zie graag wat meer steun van NOC/NSF, want we krijgen nu een beetje geld, met de nadruk op een beetje.’

De winst ging bij de vrouwen naar Lynn van der Meer uit Roosendaal, gevolgd door Rachel Nilwik uit Heerlen en Julia Meijer uit Eindhoven. Bij de mannen ging Rotterdammer Tim Reuser met zijn vijfde titel aan de haal. Mark Brand uit Amsterdam werd tweede en Wouter van Roessel uit Goirle pakte het brons. Op de vraag of hij volgend jaar voor zijn zesde titel opgaat, wilde Reuser geen antwoord geven. Zo eindigde de avond in een heuse ‘cliffhanger’.

Winnares Lynn van der Meer in actie op NK Lead 2017. Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

Klik op de foto voor de volledige uitslag.