Geen Utrechts succes op NK voor beloften en vrouwen

Wielrennen Redactie

Geen Utrechts succes op het NK wegwielrennen voor beloften en voor de vrouwen. Hoewel hij gezien zijn vorm getipt was als podiumkandidaat kwam Marijn van den Berg er niet aan te pas bij de beloften. Het NK 2021 werd het NK van de Zeeuwse tweelingbroers Mick en Tim van Dijke. Mick pakte woensdag de nationale titel tijdrijden, zijn broer deed dat zaterdag op de weg. Bij de vrouwen greep Amy Pieters haar eerste kampioenschap op de weg.

Mick en Tim van Dijke zorgden voor een unicum op het Nederlands kampioenschap voor beloften. Niet alleen veroverden ze beiden het nationale tricot, achter de kampioen werd de ander zowel op de weg als in de tijdrit tweede. Op de weg was de volgorde dus eerst Tim van Dijke, tweede Mick van Dijke en derde Casper van Uden. Marijn van den Berg was als eenling van Groupama-FDJ niet opgewassen tegen de sterke Nederlandse ploegen. De renner uit De Meern eindigde als twaalfde.

 

Col du VAM

Het parcours van het NK in Drenthe was identiek aan dat van vorig jaar. Het peloton kreeg een lokale ronde van 7,3 kilometer voor de kiezen op en rond de Col du VAM, een kunstmatige heuvel, aangelegd op een oude vuilnisbelt, van 48 meter boven NAP. Het laatste stuk naar de finish was nog eens extra zwaar doordat het een kasseienstrook betrof.

Amy Pieters werd Nederlands kampioen bij de vrouwen. Ze was weggesprongen uit een kopgroep van vijf rensters die het nationaal kampioenschap kleurden. Zoals te verwachten was viel er weinig eer te behalen voor eenlingen als Annemiek van Vleuten. Het blok van SD Worx, de sterkste ploeg ter wereld, controleerde van begin af aan de koers. SD Worx was met twee vrouwen vertegenwoordigd in de kopgroep maar Pieters, die in Tokio op de baan zal rijden, wachtte de finale niet af. Ze bouwde een minuut voorsprong op en ging solo over de finish. Nancy van der Burg en Karlijn Swinkels, beiden van Jumbo-Visma, eindigden als tweede en derde.

 

Mischa Bredewold

Lorena Wiebes uit Mijdrecht was de beste renster uit de regio met de zevende plaats. Floortje Mackaij werd tiende, Annemiek van Vleuten elfde en Ellen van Dijk 22ste. De 20-jarige Mischa Bredewold uit Hoogland deed het heel verdienstelijk met de 24ste plaats. De renster van Parkhotel Valkenburg was eerder deze week vijftiende geworden op het NK tijdrijden.

Bredewold werd in augustus 2018 als tweedejaarsjuniore van WV Eemland van de weg gereden door een vrachtwagen. Ze moest met ernstige verwondingen met een traumahelicopter naar het UMC in Utrecht gebracht worden. Dat ze zich nu weet te handhaven temidden van de beste rensters van Nederland is zonder meer een compliment waard.