Geen Utrechts team in hoogste klasse van schaakcompetitie

Schaken Redactie

Het is de Utrechtse topclubs niet gelukt door te dringen naar de hoogste afdeling van de schaakcompetitie. Zowel Paul Keres als Oud Zuylen Utrecht waren tot en met de laatste ronde in de race voor het kampioenschap, maar kwamen net iets te kort. Paul Keres eindigde als tweede en Oud Zuylen Utrecht in de andere eerste klasse als derde. Vooral Oud Zuylen Utrecht had nog perspectief op de titel, maar dan moest een grote overwinning geboekt worden op het zwakke Vianen/DVP.

Het werd echter een nederlaag (4-6), ondanks overwinningen van Menno Okkes en Frank van der Put. Kampioen werd Caissa dankzij een bordpunt meer dan Haarlem.

Paul Keres moest hopen op een misstap van lijstaanvoerder Groningen, tevens de topfavoriet voor de titel, maar die kwam niet. Purmerend werd door de kampioen met 9-1 afgedroogd. De Utrechters versloegen zelf ASV met 7-3. Niels Ondersteijn, Hugo ten Hertog, Xander Wemmers, Paul Hommersom en John Corneluisse dwongen hun tegenstander tot overgave.

Maar hoewel de kers op de taart uitbleef kunnen beide Utrechtse schaakteams terug kijken op een uitstekend seizoen. Vooral omdat in Utrecht spelplezier het belangrijkste criterium is en niet een volle geldbuidel.

In de meesterklasse eindigde En Passant uit Bunschoten-Spakenburg als vierde. In de slotronde werd met een verzwakt tiental met forse cijfers verloren van BSG (7,5-2,5).  Zhaoqin Peng pakte nog wel de volle buit.