Geen ‘Utrechtse’ podiumplaats op loodzwaar NK wielrennen

Wielrennen Hans van Ommeren

Twee dagen van prachtige wielersport hebben geen renners uit de regio Utrecht op het podium van het NK gebracht. De profs uit midden Nederland waren erg actief, zowel bij de vrouwen zaterdag, als bij de mannen zondag, maar kwamen uiteindelijk een fractie tekort. Chantal Blaak en Mathieu van der Poel werden Nederlands kampioen.

De Brabantse Wal in het westelijk gedeelte van de zuidelijke provincie mag voor de wielerliefhebbers vaker het decor zijn van het NK wielrennen. Er werd geweldig gekoerst en alleen de allersterksten bleven in de tropische omstandigheden overeind. Wie op een massasprint rekende in finishplaats Hoogerheide, kwam bedrogen uit. De finale was lastig, met smalle wegen, veel bochten en ook wat klinkerstroken.

Jan-Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij) reed zich de longen uit zijn lijf en had een tijdje zicht op een podiumplaats. Met veldrijder Mathieu van der Poel – ook op de weg een megatalent – als initiator was de lange Schalkwijker met Dennis van Winden en de rappe Danny van Poppel 40 kilometer voor het einde vertrokken. De vier koplopers pakten een halve minuut, al deed Van Poppel tot ergernis van Van Schip geen meter kopwerk. De sprinter van LottoNL-Jumbo redeneerde dat in de achtervolgende groep nog twee ploeggenoten op het vinkentouw zaten.

 

Frustratie

Van der Poel kende het parkoers op zijn duimpje – hij woont in de streek – en schuwde het werk niet, maar de grootste inspanning leverden Van Schip en Van Winden. Voor hen zou een NK-medaille al een hoofdprijs zijn en ze deden er alles aan om niet teruggepakt te worden. Dat lukte niet. De achtervolgers sloten weer aan onder aanvoering van Niki Terpstra en Dylan van Baarle, de oersterke Veenendaler die woensdag verrassend Nederlands kampioen tijdrijden was geworden.

Van Baarle leek de frustratie uit zijn lijf te willen fietsen. Hij had enkele dagen geleden te horen gekregen dat hij ondanks zijn fenomenale tijdrit niet geselecteerd was voor de Tour-ploeg van Sky. Overigens is het na alle turbulente ontwikkelingen – volgens de gezaghebbende krant Le Monde is Chris Froome niet welkom in de Tour de France – onzeker of er überhaupt wel een ploeg van Sky van start gaat zaterdag in de Vendée.

Van Schip bleef het proberen. Enkele kilometers voor de finish sprong hij weer weg. Maar de vedetten van de WordTour-ploegen gunden de neoprof van Roompot nog geen tien meter. Veteraan Koen de Kort leek de favorieten een kilometer voor de meet te verrassen. Van Baarle haalde hem terug, waarna Van der Poel de sprint van de verbrokkelde kopgroep won door nog net in een gaatje langs Van Poppel te duiken.

Overigens eiste het NK bij de mannen een prominent slachtoffer. Wilco Kelderman kwam ten val en werd naar het ziekenhuis gebracht.

 

Vrouwen

De toprensters uit de regio Utecht weerden zich kranig op het NK. Ellen van Dijk uit Woerden, Floortje Mackaij uit Veenendaal, Lorena Wiebes uit Mijdrecht en de Vleutense van geboorte Annemiek van Vleuten roerden zich de hele koers aan het front en eindigden ook allen in de top van het klassement. Maar Nederland beschikt over zoveel goede rensters dat je een beetje geluk moet hebben. Dat had Chantal Blaak, al kun je ook stellen dat de wereldkampioene het perfecte moment uitkoos om te demarreren.

Dat deed Marianne Vos niet. Ze sloeg met nog 45 kilometer voor de boeg een gaatje, kreeg gezelschap van Esther van Veen, maar gelet op de lange afstand leek de vluchtpoging gedoemd te mislukken. Het duo sprokkelde wat seconden en het verschil liep zelfs op tot ruim een minuut. Vos, al vier keer Nederlands kampioen en hersteld van een sleutelbeenbreuk, deed het meeste kopwerk maar in de groep achtervolgers zaten te veel klasbakken. Zoals Ellen van Dijk, woensdag voor de vierde keer tijdritkampioen van Nederland geworden. De Woerdense diesel schroefde het tempo op en de voorsprong liep zienderogen terug. Olympische kampioen Anna van der Breggen loerde na de samensmelting op een kans  om weg te komen. Maar ze lieten haar niet gaan. Ploeggenote Chantal Blaak van Boels-Dolmans slaagde wel en hield stand. De wereldkampioene, ook al winnares van de Amstel Gold Race, prolongeerde zo haar nationale titel.

Onder de eerste achtervolgers ook de pas 19-jarige Lorena Wiebes. De Mijdrechtse, van Parkhotel Valkenburg, wordt een gouden toekomst voorspeld en bewees nu al rijp te zijn voor de wereldtop. Immers, de Nederlandse top is ook de wereltop.

 

Klasseringen regiorenners

Vrouwen:  6. Annemiek van Vleuten, 7. Ellen van Dijk, 9. Lorena Wiebes, 14. Floortje Mackaij.

Mannen: 13. Jan-Willem van Schip, 19. Dylan van Baarle.

Beloften: 18. Marijn van den Berg (De Meern), 47. Lars van den Berg (De Meern).