Geen vijfde Europese titel tijdrijden Ellen van Dijk

Wielrennen Redactie

Geen vijfde Europese titel tijdrijden voor Ellen van Dijk. De 33-jarige Woerdense had voor een unieke serie kunnen zorgen, maar werd geklopt door een landgenote. Anna van der Breggen etaleerde zaterdag al een grootse vorm door Nederlands kampioen te worden en hield die vast tot in het Franse Plouay. Met een gemiddelde van ruim 45 kilometer per uur maakte ze een eind aan de hegemonie van Van Dijk die een halve minuut prijsgaf.

Het Europees kampioenschap individuele tijdrit voor mannelijke en vrouwelijke wielerprofs bestaat nog niet zo lang. In 2016 stond de race tegen de klok voor het eerst op het programma van de EK. Wie kijkt naar de vorige vier winnaars komt bij de vrouwen slechts een naam tegen. Ellen van Dijk won in 2016, 2017, 2018 en 2019. In Alkmaar kampte ze vorig jaar met een verre van ideale aanloop. Rugklachten speelden haar parten en het was de vraag dus of ze door de pijn heen kon trappen. Ja dus, ze had op de nummer twee Lisa Klein uit Duitsland zelfs een halve minuut voorsprong.

Dit jaar liet Van Dijk weinig aan het toeval over. Ze liet het NK op de weg bewust schieten om alles te zetten op de vijfde titel in de individuele tijdrit. Een 25,6 kilometer lang gevecht met het uurwerk op een glooiend terrein was de opgave war ze voor stond. De start was veelbelovend. Ze ging als laatste van het startblok en had de voorlaatste, Klein, al snel te bpakken. Merkwaardig genoeg reed de Duitse even later weer voorbij Van Dijk. Het stuivertje wisselen tussen rensters gebeurde vaker, kennelijk was het verschil tussen de starttijden te gering. Maar invloed op de uitslag had dat niet, althans niet voor het podium. Van der Breggen was duidelijk de sterkste en Van Dijk duidelijk de nummer twee. De Zwitserse Marlen Reusser greep op bijna een minuut het brons.