Geen vrouweneditie van Veenendaal-Veenendaal

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten zal haar zege in Veenendaal-Veenendaal geen passend gevolg kunnen geven. De organisatie heeft besloten de vrouwenkoers te schrappen omdat de veiligheid van de rensters niet gewaarborgd kan worden. Er is te weinig politie beschikbaar voor de begeleiding van het vrouwenpeloton op 21 augustus. De mannen komen die dag wel in actie.

Daarmee verdwijnt Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen al na één editie van de kalender. Als het aan de organisatie ligt tijdelijk. Een reden voor het niet doorgaan is namelijk ook dat veel ploegen niet beschikbaar zijn. In die week worden ook de Vårgårda-wedstrijden in Zweden georganiseerd en de Ladies Tour of Norway, beide wedstrijden tellen mee voor het World Tour-klassement. ‘Zodoende konden veel ploegen niet aanwezig zijn in Veenendaal,’ aldus de organisatie op de website van Veenendaal-Veenendaal.

Daarmee blijft Annemiek van Vleuten tot dusver de enige winnares. Overigens staat een andere koers die de Utrechtse van geboorte won, ook ter discussie. Luik-Bastenaken-Luik zal volgend jaar geen deel meer uitmaken van de World Tour. De UCI heeft dat besloten naar aanleiding van de geringe televisie-zendtijd. De hoog aangeschreven klassieker door de Ardennen wordt net als de Waalse Pijl, gewonnen door Anna van der Breggen, georganiseerd door de ASO, ‘de eigenaar’ van de Tour de France. De Franse organisatie zegt het niet met zoveel woorden, maar blijkt in de praktijk weinig op te hebben met het vrouwenwielrennen.