Geen WK Ellen van Dijk na botbreuken in Ladies Tour

Wielrennen Hans van Ommeren

De wereldkampioene tijdrijden van 2013 zal dat huzarenstukje dit jaar niet herhalen. Voor Ellen van Dijk eindigde het seizoen zaterdag op het asfalt van een polderweg in het Land van Maas en Waal. Bij een val in de voorlaatste rit van de Boels Ladies Tour brak de 32-jarige profrenster uit Woerden haar bekken en bovenarm. Geen WK dus voor de immer goedlachse diesel.

Misschien was de merkwaardige tuimeling dinsdag in de proloog wel een voorbode van wat Van Dijk te wachten stond. De renster van de Amerikaanse ploeg Trek Segafredo had nauwelijks snelheid toen ze na een strookje steentjes een scherpe bocht uitkwam. Haar voet glipte echter uit het pedaal en ze kreeg geen controle over de fiets. Ze belandde in de berm, sloeg over de kop en rolde meters naar beneden. Weg klassement in de belangrijkste Nederlandse etappekoers voor vrouwen.

Een dag later was het de beurt aan Annemiek van Vleuten, die de proloog overtuigend had gewonnen, om tegen de vlakte te gaan. Net als Van Dijk bleef ze redelijk ongeschonden. Eigenlijk had de Vleutense van geboorte toch al weinig geloof in de eindzege van de koers, die ze al tweemaal op haar naam had geschreven. ‘Niet lastig genoeg dit jaar, meer geschikt voor sprinters.’

 

Desastreuze gevolgen

Zaterdag  werd er opnieuw gevallen. Ditmaal met desastreuze gevolgen. In de 135 kilometer lange rit tussen Arnhem en Nijmegen ging Van Dijk onderuit en stond niet meer op. Met een gebroken bekken en gebroken bovenarm was meteen duidelijk dat ze een streep kon zetten door het WK eind september in Engeland. Een aderlating voor de Oranje equipe die in de wegwedstrijd graag gebruik had gemaakt van haar beulswerk op kop van het peloton.

Maar meer nog zal Van Dijk gemist worden in de individuele tijdrit. Amper een maand geleden werd ze voor de vierde achtereenvolgende maal Europees kampioen in deze discipline. De specialiste was blij dat ze geen last had gehad van de rugproblemen die haar dit seizoen teisterden. Opgewekt richtte ze haar blik op de WK. Vorig jaar had ze het brons gewonnen in de tijdrit, achter twee landgenotes, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen. Ze geloofde heilig in haar kansen op nieuw eremetaal. Bij voorkeur van een andere kleur, waarom niet?

Voorlopig zal het bij die ene gouden WK-race tegen de klok, in 2013 in Florence, blijven. Eerst moet Eleonora Maria van Dijk, geboren in Harmelen, onder het mes, daarna volgt een zware periode van revalideren. De eerste zes weken zal ze niet mogen lopen. Op Twitter kreeg de onfortuinlijke Woerdense veel steunbetuigingen. De humor was ook al terug, getuige de tekst onder een tweet: ‘vallen en opstaan, voorlopig even niet opstaan.’

 

Luxemburgse winnares

Lisa Klein ontpopt zich meer en meer als een serieuze concurrent voor Nederland straks op de WK. De Duitse reed een sterke Boels Ladies Tour en nam in de derde etappe de leiderstrui over van Lorena Wiebes. De Mijdrechtse was daarvoor twee keer de snelste geweest in een etappe. Toch kon ook Klein het begeerde tricot niet vasthouden. Zaterdag greep de Luxemburgse Christine Majerus de macht en stond die niet meer af. De renster van Boels-Dolmans, normaliter in dienst rijdend van de kopvrouwen, werd nu zelf bijgestaan door onder meer Van der Breggen.

Wiebes eindigde in de laatste rit als tweede in de massasprint en was de beste Nederlandse in het eindklassement. Ze werd tweede achter Majerus, voor nummer drie Klein. Van Vleuten, die in de finale nog ten val kwam, eindigde als zesde, Floortje Mackaij uit Woerden als twaalfde. De afzwaaiende Roxane Knetemann uit Nijkerk was erg actief in de slotetappe maar kreeg geen ruimte. Ze werd in haar laatste profwedstrijd 42ste.