Geerte Hoeke mag naar WK

Veldrijden Redactie

Lars van der Haar, Puck Pieterse, Kyle Agterberg en Geerte Hoeke zijn de vier veldrijders uit de regio Utrecht die komend weekeinde zullen starten op het WK in het Zwitserse Dübendorf. Van der Haar en Pieterse waren zeker van deelname, voor Agterberg en met name Hoeke was het billen knijpen totdat het verlossende woord kwam na de wereldbeker in Hoogerheide.

Hoeke werd daarbij geholpen door het ‘nee’ van bondscoach Gerben de Knegt omtrent de WK-selectie van Denise Betsema, die net terug is van een schorsing. De Texelse was positief bevonden op het gebruik van verboden anabole steroiden, maar mocht zaterdag rijden in de Kasteelcross van Zonnebeke en werd meteen tweede. De Knegt wilde echter ‘rust in de tent’ en besloot Betsema niet op te nemen in de WK-ploeg.

Hoogerheide was zondag de laatste manche van de wereldbeker en beloofde vooral bij de vrouwen een spannende ontknoping. Ceylin Alvarado had slechts vijf punten voorsprong op Annemarie Worst en moest voor haar eindigen op het snelle parcours. De twee hielden elkaar nauwlettend in de gaten en het leek uit te draaien op een sprint, maar Alvarado ging in de slotronde onderuit. Lucinda Brand rook haar kans en stevende als eerste af op de finish. Worst vond het prima, de wereldbeker was immers voor haar. Het drietal is tevens favoriet zaterdag voor de wereldtitel, wanneer de vrouwen om 15.00 uur starten.

Die dag komt ook Puck Pieterse in actie bij de junior-vrouwen en wel om 11.00 uur. De 17-jarige Amersfoortse handhaafde zich in Hoogerheide keurig tussen de elite en finsihte als zestiende op 49 seconden van Worst. Shirin van Anrooij, op het WK waarschijnlijk haar grootste concurrente, werd zevende met een achterstand van 26 seconden. Hoeke was gedwongen tot een inhaalrace en werd 33ste.

Bij de mannen eindigde Lars van der Haar in Hoogerheide zoals eigenlijk zijn hele seizoen is, net achter de absolute top. Mathieu van der Poel was weer ongenaakbaar en won solo, met de Belgen Toon Aerts (winnaar van het eindklassement) en Eli Iserbyt als de nummers twee en drie. Van der Haar werd zesde en eindigde in het klassement als vijfde. Bij de beloften eindigde Kyle Agterberg uit Maartensdijk als zestiende.